News

Komentari 157

Prodajete stan bez certifikata? To vas može koštati 30.000 kn

Prodajete stan bez certifikata? To vas može koštati 30.000 kn

Zbog energetskih certifikata u dva dana nestalo je oko 200.000 oglasa za prodaju nekretnina. 'Kazne moraju biti primjerene, a ne simbolične', rekla je ministrica

U samo dva dana iz oglasnika je nestalo oko 200.000 oglasa za prodaju nekretnina jer su na snagu stupile rigorozne kazne za prodaju nekretnina bez energetskog certifikata.

- Nismo se svi zajedno pripremili za ovu situaciju. Certifikat je obveza i za vlasnika nekretnine i za agencije - izjavila je za RTL ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš

Kazne od pet do 30.000 kuna

Naime, od 1. srpnja 2013. kažnjavao se svaki vlasnik koji je oglašavao prodaju nekretnina veću od 50 četvornih metara bez energetskog certifikata. 

No od početka ove godine, kazne vrijede i za agencije koje stavljaju takve oglase. One se kreću od 5.000 do 30.000 kuna. Mnogi negoduju i smatraju da je to prerigorozno.

'Kazne moraju biti primjerene, a ne simbolične'

- Postojeća direktiva kaže da kazne moraju biti primjerene, a ne simbolične, kako bi se potaknulo certificiranje nekretnina - izjavila je ministrica. Dodala je da kupci gledaju certifikate o energetskoj potrošnji i kad kupuju auto i frižider, stoga je certifikat obveza i za nekretnine.

- Netko tko kupuje stan, mora znati koliko će na mjesec davati za grijanje i hlađenje u nekom stanu - odlučna je Mrak Taritaš. 

Istaknula je da i samo certificiranje nije preskupo. Dala je primjer nebodera od 100 stanova. Za njega bi izrada certifikata koštala 10.000 kuna i vrijedio bi deset godina. Za stan od 100 četvornih metara certifikat bi koštao 1700 kuna te bi također vrijedio 10 godina.

Najčitaniji članci