Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prodaju ljude na tržnici: 'Ovaj mladić je snažan i može raditi'

LIBIJA Sve je počelo kada je CNN dobio snimku mobitelom čiju je autentičnost provjeravao. Tijekom istraživanja snimili su muškarca koji prodaje mladiće za poljoprivredne poslove

Foto: Screenshot/CNN

Reporteri CNN-a su snimili kako se u Libiji na tržnici prodaju izbjeglice iz Afrike po cijeni od 400 dolara za jednog čovjeka. Iako su različiti mediji o tome već ranije pisali dosad o tome nije bilo čvrstih dokaza. Ovo je prvi puta da je snimljena takva strašna praksa.

Sve je počelo kada je CNN dobio snimku mobitelom. Na snimci se vide dva mladića koje se opisuje kao "snažne muškarce za obavljanje poljoprivrednih poslova". Jedan od njih je iz Nigerije. 

CNN je tijekom istraživanja autentičnosti snimke snimio i vlastiti video. Reporteri su svjedočili kako je unutar šest ili sedam minuta 12-ak mladića prodano u roblje. Ljude prodaju na neupečatljivom mjestu u blizini Tripolija otprilike jednom do dva puta mjesečno.

Reporteri CNN-a snimili su i muškarca u vojničkoj odjeći koji prodaje muškarca i hvali ga, odnosno govori da je jak. 


- Jedina razlika između prodaje robova ranije kroz povijest i danas je ta da ti ljudi nemaju lanac oko vrata - kažu reporteri CNN-a.

Bande koje krijumčare ljude prema izbjeglicama se ponašaju kao prema zarobljenicima. Muče ih i prijete im.

Stanje se zadnje vrijeme dodatno pogoršalo jer libijske vlasti sve manje brodova propuštaju prema Europi, a u zemlju dolazi sve više izbjeglica iz Somalije, Eritreje, Nigerije. Centri koji prihvaćaju izbjeglice u Tripoliju su prepuni ljudi. Reporteri su tamo našli Nigerijca Victoryja (21). On im je ispričao kako su ga prodavali više puta. Htio je pobjeći u Europu, a krijumčari su mu rekli da ga moraju prodati kako bi im otplatio svoj dug. Oslobodili su ga samo zato što je njegova majka skupila novac i otkupila ga.

CNN je šokantan video pokazao i libijskim vlastima koje su obećale da će se odlučnije boriti protiv krijumčarenja ljudima. 

Možda vas zanima i ovo:
Message