Obavijesti

News

Profesor mu je popljuvao sliku, a danas je svi žele vidjeti uživo

Profesor mu je popljuvao sliku, a danas je svi žele vidjeti uživo

Na izložbu “Od boemstva do vječnosti” u Galeriju Klovićevi dvori stiže i jedan Englez, Richard Eurich, iznimno  uspješan ratni umjetnik, čija je rana figurativna kompozicija ‘Harlekini’ dio ove umjetničke zbirke

VIDEO

Djela koja su stvarali slavni svjetski slikari i kipari te koja su obilježila, kako tvrde neki teoretičari, presudno umjetničko razdoblje modernizma napokon stižu u Hrvatsku. S većinom njih naša će se javnost susresti prvi put. Ljubitelji umjetnosti s nestrpljenjem očekuju otvorenje izložbe impresivnih umjetnina iz kolekcije privatne zaklade MT Abraham (MTA) 14. svibnja u Galeriji Klovićevi dvori. Izložbu “Od boemstva do vječnosti” organiziraju 24sata uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba. Posjetitelji će je moći pogledati do 30. lipnja. Među najvećim zvijezdama izložbe djela su Edgara Degasa, Henrija Matissea, a tu je i Amedeo Modigliani, koji je samo dva mjeseca prije smrti naslikao portret “Annie Bjarne”.

Stotinjak umjetničkih djela stiže iz ugledne galerije “The Hub of Fine Arts” u Mostaru. Izložba je jedinstvena po tome što rekreira najširu panoramu umjetničkog života u Europi, Latinskoj  Americi te Sjedinjenim Američkim Državama. Jedini je Englez u zbirci Richard Eurich (1903. - 1992.),  iznimno uspješan ratni umjetnik, čija je rana figurativna kompozicija “Harlekini” dio ove umjetničke zbirke.

Richard Eurich volio je i  glazbu, ali je ljubav prema  slikarstvu bila veća

“Harlekini” su naslikani tijekom Euricheva studiranja na Slade School of Art u Londonu (počeo je studirati 1924. godine). Ovo je jedno od njegovih najranijih djela i odlikuje ga posebna muzikalnost. Eurich je u djetinjstvu bio predodređen za karijeru orguljaša, a prije toga išao je na sate violine, na što nas podsjeća violina u rukama jednog od likova. Njegovu se profesoru ovo djelo nije svidjelo, smatrao je da je njegov student pod prevelikim utjecajem modernih francuskih slikara koji “nisu mrtvi dovoljno dugo da bi stekli ugled”.

Ulje na platnu, ‘Herlekini’ (Tri herlekina), 1926. godine

Ovaj svestrani britanski umjetnik, jedan od najvećih talenata svoje generacije, dobro je slikao u gotovo svim stilovima. “U Parizu je u potpunosti asimilirao kubizam, futurizam, pa čak i ekspresionizam, ali je, za razliku od svojih pretežno subjektivistički nastrojenih suvremenika, odlučio napraviti odmak i raditi ‘klasično’, izvana prema unutra, nastojeći razotkriti bit stvari opisujući njihovu vanjštinu s nadnaravnom objektivnošću”, primijetio je jedan kritičar.

Richard Eurich bio je sin profesora forenzičke medicine i bakteriologa Richarda Euricha. Umjetnički se obrazovao, no njegovo pravo obrazovanje odvijalo se izvan umjetničkih škola, u druženjima s prijateljima te u posjetima galerijama i muzejima.
Tijekom Drugog svjetskog rataimenovan je službenim ratnim umjetnikom Admiraliteta, pa je slikao 
i mornaričke i trgovačke brodove. Njegove slike na temu preživljavanja na moru i pomorskog ratovanja 
među najslavnijim su slikama Drugog svjetskog rata. Bavio se i figurativnim te pejzažnim radom. Djela Richarda Euricha, “jednog od najpoetičnijih figurativnih slikara svoje generacije”, čuvaju se u mnogim javnim zbirkama diljem Velike Britanije. 

Partneri projekta su Erste banka, Hitachi Energy, Wiener osiguranje Vienna Insurance Group, Stega tisak, 1664 Blanc, Orbico Group, SAINTS HILLS, Arena Hospitality Group, Badel 1862 i Korlat.

Ulaznice za izložbu prodaju se na stranici eventim.hr, a moći će se kupiti i na blagajni Klovićevih dvora. Cijena ulaznica je 7 eura, a za studente, umirovljenike i djecu od 7 do 18 godina 6 eura. Djeca do 7 godina imaju besplatan ulazak. Zbog svečane promocije izložba će za javnost biti otvorena od 15. svibnja.

Pokretanje videa...

Od boemstva do vječnosti 00:30


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Dječak koji je pronašao bebu u košu u Zaprešiću: 'Pomislili smo da je mačka, šokirali smo se...'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA

Dječak koji je pronašao bebu u košu u Zaprešiću: 'Pomislili smo da je mačka, šokirali smo se...'

Dječak koji je pronašao dijete u košu za smeće u Zaprešiću ekskluzivno je otkrio detalje strave te večeri za 24sata

U Vladi na kraju tek minimalne promjene: Odlazi ovo dvoje ministara, dolazi novi HDZ-ovac
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

U Vladi na kraju tek minimalne promjene: Odlazi ovo dvoje ministara, dolazi novi HDZ-ovac

Ministricu turizma koja odlazi u EU parlament bi trebao zamijeniti dosadašnji HDZ-ov državni tajnik u Ministarstvu turizma, splitski HDZ-ovac Tonči Glavina. Dvoje sadašnjih ministara će dobiti nove resore
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192