News

Komentari 82

Milun: Najvažnije je raditi ono što voliš, novac je manje bitan

Milun: Najvažnije je raditi ono što voliš, novac je manje bitan

Ako je suradnja dobra i kvalitetna, dva i dva može dati i pet, šest ili deset. Kao što će Ahilej na kraju ipak stići kornjaču, tako ćemo i mi iz krize izaći, kaže Milun

Imamo odlične parametre, more, planine, nizine, sunce, pametne i vrijedne ljude, ali ako nešto nedostaje, to je suradnja. U matematici je dva i dva četiri, ali kad ljudi surađuju, ako je ta suradnja dobra i kvalitetna, dva i dva može dati i pet, šest ili deset. Kad nema suradnje onda dva i dva može biti i manje od dva. Pojedinac ne može postići puno, ali kada se pojedinac udruži s ljudima koji imaju komplementarna znanja, rezultat te suradnje se multiplicira - rekao je profesor matematike Toni Milun koji je gostovao u emisiji Nedjeljom u dva na HRT-u.

Milun je, inače, javnosti poznat po svojim nastojanjima da matematiku približi ljudima putem objavljivanja videa koji se bave matematikom na internetu. Milun je tako izložio i postavio cjelokupno gradivo matematike za osnovne i srednje škole na svom YouTube kanalu.

Voditelj Aleksandar Stanković i Milun kratko su se osvrnuli i na Zenonov paradoks te ga usporedili s gospodarskom situacijom u Hrvatskoj.

- Primjer ide ovako: Ahilej i kornjača se utrkuju, Ahilej je 10 puta brži ali kornjača ima prednost. Dok Ahilej dođe do kornjače ona se pomakla naprijed i tako unedogled - rekao je Milun. Pri tome je Ahilej gospodarski napredak sposobnih koji Hrvatsku žele gurnuti naprijed, a kornjača su sve vlade, i prijašnja i aktualna, te izgleda kao da napredak nikada neće stići i prestići teret Vlade. 

No, Milun je optimističan.

- Kao što će Ahilej na kraju ipak stići kornjaču, tako ćemo i mi iz krize izaći - rekao je.

Milun je govorio i o tome što ga je privuklo matematici. 

- Primijetio sam da imam talent za matematiku i prije osnovne škole, znao sam osnovne operacije već tada. Matematika mi je zaista ljubav. U prvome razredu srednje škole, veliki algebarski razlomci, ako se sjećate, pa kada se sve lijepo pokrati, zar to nije prekrasno - kazao je Milun.

'Potreba za  zaposlenicima se smanjuje, a za kreativcima raste'

Na Stankovićevo pitanje što će nam matematika, Milun je odgovorio da je ona jako bitna jer razvija mozak, ona je svugdje oko nas, u svim sektorima. Kaže da je naše školstvo zapelo u 80-ima, a  promjene su itekako potrebne. 

- Danas je 90 posto predavanja operativni dio, a vrlo malo je praktičnih zadataka.  Trebamo se ugledati na neke zemlje poput Finske gdje djeca uče kroz primjere. Potreba za  zaposlenicima se smanjuje, a za kreativcima raste. To nama treba, promjena obrazovnog sustava, profesori trebaju poticati kreativnost učenika – izjavio je.

Rekao je kako je odgojen da se ne ističe previše, no uvidio je da je bitno slijediti svoje srce.  - Ne treba ići ni protiv mase, a ni sa njom - kazao je.  

Prisjeća se Severine: Za nju je bilo predodređeno da bude zvijezda

Spomenuo je i Severinu koje se sjeća od mladih dana. 

- Za nju je bilo predodređeno da bude zvijezda, ona je tako odgajana, da se ističe. Severina je poznata u svijetu estrade, a ja obrazovanja. Bez obzira na način odgoja, ako se potrudimo, uspjet ćemo – rekao je.  Dodao je da moramo biti otvoreni prema svemu, no vjeruje da se ne bi bavio politikom.

- Najvažnije je raditi ono što volite, novac je manje bitan – zaključio je.

Najčitaniji članci