Obavijesti

News

Komentari 363

Sutra štrajk u četiri županije, skoro 90 posto učitelja ne radi

Sutra štrajk u četiri županije, skoro 90 posto učitelja ne radi
6

Branimir Mihalinec je objavio kako će sutra štrajkati svi zaposleni u školama u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj te u Međimurskoj i Varaždinsko županiji

VIDEO

Više od 1000 ustanova, gotovo svi zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja, danas su u štrajku, poručio je u četvrtak Branimir Mihalinec, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Istaknuo je i kako je 85 posto zaposlenih u srednjim školama danas u štrajku, dok je u osnovnim školama, dodala je Sanja Šprem, čelnica Sindikata hrvatskih učitelja, 89,24 posto. I članova i nečlanova Sindikata.

- Imamo županija s najmanjim odazivom od 77,8 posto i županiju s najvišim postotkom odaziva od 99,8 posto. Ovaj odaziv pokazuje da su svi ujedinjeni u zahtjevima za rastom koeficijenta složenosti poslova za sve zaposlenike - istaknula je Šprem istaknuvši da je Međimurska županija ta s najvećim odazivom prosvjetara u štrajk. 

Naglasila je kako rezultati nisu konačni, a županiju s najmanjim odazivom nije htjela otkriti da ih se, kako je rekla, "ne bi špotalo."

Dalje će svaki dan štrajkati škole u nekoliko županija, a sutra su to Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Varaždinska te Međimurska.

- Dakle, u svim školama u tim županijama sutra nema nastave - naglasio je Mihalinec.

Prvi ciklus štrajka će trajati 10 dana, a ukoliko u tom periodu Vlada ne prihvati zahtjeve Sindikata za povećanjem koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto od kojeg neće odustati, sa štrajkom po županijama nastavljaju i dalje. 

- Svaki dan ćemo objavljivati koje će škole štrajkati drugi dan. Sutra ćemo otkriti u kojim županijama neće biti nastave u ponedjeljak. Ovaj model nismo mi izmisli, iskustva smo pronašli u europskim i svjetskim sindikatima. Mi smo ovo smislili kao stalni pritisak, a na način da učinimo najmanju štetu onima koji su najmanje krivi. U 10 dana učenici neće imati dva dana nastavu, a time će imati zorni prikaz građanskog odgoja i kako se boriti za sebe - dodao je.
 

Plenković: Odbiti četiri posto rasta plaće je vid opstrukcije
Plenković: Odbiti četiri posto rasta plaće je vid opstrukcije

Šprem je zahvalila svima koji ih podržavaju, a posebno roditeljima koji u četvrtak nisu djecu poslali u škole.

- Ovo više nije pitanje materijalne potplaćenosti nego borbe za vlastito dostojanstvo - istaknula je naglasivši kako ovaj oblik štrajka omogućuje da se nitko ne iscrpi, a da on traje i traje.

- Ako je nekome dobro i ne želi štrajkati, ti je njegova odgovornost. Mi smo pokazali da se držimo svoje riječi i borimo do zadnjeg. Od danas je ta borba u rukama naših članova i zaposlenika. Mislim da svaki zaposlenik ovo mora vidjeti kao priliku da njemu bude bolje - istaknula je.

Mihalinec se osvrnuo na čuđenje premijera Andreja Plenkovića što štrajkaju.

- Premijer se čudi što je sustav u štrajku. Brojke o odazivu pokazuju da mnogi razumiju zašto smo danas u štrajku - poručio je.

Istaknuli su kako ovaj problem ne riješavaju tek sad nego posljednih godinu dana te da je Vlada znala da ukoliko ne postignu dogovor kreće štrajk.

A naglasili su i kako ne vide učitelje kao krivce za novu krizu parlamentarne većine koja je uslijedila nakon najave HNS-a da će izaći iz koalicije ako Vlada ne ispune zahtjeve Sindikata.

- Mi smo davnih dana rekli Vladi ili uvažavanje zahtjeva Sindikata, povećanje koeficijenta, ili štrajk - istaknuli su.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 363
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.