Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
363 komentara

Sutra štrajk u četiri županije, skoro 90 posto učitelja ne radi

Branimir Mihalinec je objavio kako će sutra štrajkati svi zaposleni u školama u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj te u Međimurskoj i Varaždinsko županiji

Foto: Davor Puklavec/Hrvoje Jelavić/PIXSELL
363 komentara

Više od 1000 ustanova, gotovo svi zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja, danas su u štrajku, poručio je u četvrtak Branimir Mihalinec, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Istaknuo je i kako je 85 posto zaposlenih u srednjim školama danas u štrajku, dok je u osnovnim školama, dodala je Sanja Šprem, čelnica Sindikata hrvatskih učitelja, 89,24 posto. I članova i nečlanova Sindikata.

- Imamo županija s najmanjim odazivom od 77,8 posto i županiju s najvišim postotkom odaziva od 99,8 posto. Ovaj odaziv pokazuje da su svi ujedinjeni u zahtjevima za rastom koeficijenta složenosti poslova za sve zaposlenike - istaknula je Šprem istaknuvši da je Međimurska županija ta s najvećim odazivom prosvjetara u štrajk. 

Naglasila je kako rezultati nisu konačni, a županiju s najmanjim odazivom nije htjela otkriti da ih se, kako je rekla, "ne bi špotalo."

Dalje će svaki dan štrajkati škole u nekoliko županija, a sutra su to Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Varaždinska te Međimurska.

- Dakle, u svim školama u tim županijama sutra nema nastave - naglasio je Mihalinec.

Prvi ciklus štrajka će trajati 10 dana, a ukoliko u tom periodu Vlada ne prihvati zahtjeve Sindikata za povećanjem koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto od kojeg neće odustati, sa štrajkom po županijama nastavljaju i dalje. 

- Svaki dan ćemo objavljivati koje će škole štrajkati drugi dan. Sutra ćemo otkriti u kojim županijama neće biti nastave u ponedjeljak. Ovaj model nismo mi izmisli, iskustva smo pronašli u europskim i svjetskim sindikatima. Mi smo ovo smislili kao stalni pritisak, a na način da učinimo najmanju štetu onima koji su najmanje krivi. U 10 dana učenici neće imati dva dana nastavu, a time će imati zorni prikaz građanskog odgoja i kako se boriti za sebe - dodao je.
 

Na sjednici Vlade raspravljalo se među ostalim o izmjenama Zakona o cestama O ŠTRAJKU I ODBIJENICI SINDIKATA Plenković: Odbiti četiri posto rasta plaće je vid opstrukcije

Šprem je zahvalila svima koji ih podržavaju, a posebno roditeljima koji u četvrtak nisu djecu poslali u škole.

- Ovo više nije pitanje materijalne potplaćenosti nego borbe za vlastito dostojanstvo - istaknula je naglasivši kako ovaj oblik štrajka omogućuje da se nitko ne iscrpi, a da on traje i traje.

- Ako je nekome dobro i ne želi štrajkati, ti je njegova odgovornost. Mi smo pokazali da se držimo svoje riječi i borimo do zadnjeg. Od danas je ta borba u rukama naših članova i zaposlenika. Mislim da svaki zaposlenik ovo mora vidjeti kao priliku da njemu bude bolje - istaknula je.

Mihalinec se osvrnuo na čuđenje premijera Andreja Plenkovića što štrajkaju.

- Premijer se čudi što je sustav u štrajku. Brojke o odazivu pokazuju da mnogi razumiju zašto smo danas u štrajku - poručio je.

Istaknuli su kako ovaj problem ne riješavaju tek sad nego posljednih godinu dana te da je Vlada znala da ukoliko ne postignu dogovor kreće štrajk.

A naglasili su i kako ne vide učitelje kao krivce za novu krizu parlamentarne većine koja je uslijedila nakon najave HNS-a da će izaći iz koalicije ako Vlada ne ispune zahtjeve Sindikata.

- Mi smo davnih dana rekli Vladi ili uvažavanje zahtjeva Sindikata, povećanje koeficijenta, ili štrajk - istaknuli su.

 

 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message