Obavijesti

News

Komentari 235

Profesori u šoku: 'Nismo znali da su nam ukinuli sat povijesti'

Profesori u šoku: 'Nismo znali da su nam ukinuli sat povijesti'
1

Ministarstvo je počelo je s provođenjem programa dualnog obrazovanja u nekim trogodišnjim školama, a nastavnike povijesti nitko nije obavijestio da se u drugim razredima ukida povijest

VIDEO

Profesori su došli na nastavu i tek tada saznali da sat povijesti više ne postoji, ispričala je docentica Vlatka Vukelić, predsjednica Hrvatskog sveučilišnog sindikata.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja počelo je s provođenjem programa dualnog obrazovanja u nekim trogodišnjim školama, a nastavnike povijesti, tvrdi Vukelić, nitko nije obavijestio da se u drugim razredima tih programa, primjerice za frizera, ukida povijest.

- U obrazovnom je sustavu nastao kaos. Imamo eksperimentalne škole, škole za život i gomilu neobjašnjenih pojmova. Moja je pretpostavka da je dualno obrazovanje trebalo proći 'ispod žita' - kaže docentica.

Ističe da ukidanjem nastave povijesti nisu bili upoznati ni profesori koji su radili na izradi kurikuluma za taj nastavni predmet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ljudima su doslovno poručili da će sljedeće jeseni, kad reforma krene u svim školama, izgubiti posao jer više neće biti potrebni - zaključila je Vukelić.

Da je odluka o ukidanju povijesti donesena bez kontaktiranja nastavnika, tvrdi i Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata 'Preporod'.

- Istina je da sindikati nisu tu da odlučuju o tome hoće li neki predmet biti u školama ili ne, ali za nas je svaki radnik oblik resursa i otkazi se ne bi smjeli dijeliti na ovakve načine - ističe sindikalist.

Upozorava da su prava nastavnika nego lošija nego prava zaposlenika u javnim tvrtkama.

- Govori se o otpremninama u Autocestama i Uljaniku, a otpremnine profesora su mnogostruko manje. Što je najgore, ovom bi odlukom otkaze trebali dobiti najmlađi kolege koji i imaju najmanje otpremnine - kaže profesor.

Priznaje da mu je odluka o ukidanju povijesti nejasna.

- Hrvatski jezik i nacionalna povijest služe očuvanju nacionalnog identiteta i ne mislim da je netko donio odluku da se to ukine. Ako je, volio bih znati tko je to - kazao je slikovito Stipić.

Na naš upit o ukidanju povijesti iz resornog ministarstva još uvijek nismo dobili odgovor.

Ipak, podsjećamo da su 24sata Lidiji Kralj, pomoćnici ministrice Blaženke Divjak, krajem kolovoza postavili pitanje 'što će biti s nastavnicima koji postanu višak, primjerice profesorima povijesti u drugim razredima nekih strukovnih škola' na što je pomoćnica Kralj odgovorila da 'cjelovita kurikularna reforma ne ukida nastavne predmete nego se novi kurikulumi primjenjuju u okviru postojećeg nastavnog plana – rasporeda predmeta po razredima u osnovnim školama i gimnazijama'.

- Reforma strukovnog obrazovanja mora uvesti promjene i u strukovne kurikulume koji se usklađuju s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom i planiraju za pojedinačna zanimanja što znači da će biti više stručne prakse i manje općeobrazovnih predmeta. U načelu postoji mehanizam zbrinjavanja viškova - rekla je tada Kralj.

Stipić upozorava da mehanizam u načelu znači otpuštanja.

- Mehanizam se odnosi na komisije za zbrinjavanje viškova, koje se odnose na deficitarna zanimanja. Pa ne misli pomoćnica valjda da su nastavnici povijesti deficitarno zanimanje. Za njih ova odluka znači otkaz - zaključio je sindikalist.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 235
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a