Obavijesti

News

Komentari 46

Profesorica koja je podigla ocjenu Milanovićevu sinu dobila je opomenu pred otkaz...

Profesorica koja je podigla ocjenu Milanovićevu sinu dobila je opomenu pred otkaz...

Da je profesorica dobila opomenu pred otkaz, prvo su objavili profesori u nastavničkim grupama na Facebooku, a onda je informacija iz sindikalnih izvora potvrđena i medijima

VIDEO

Ravnateljica Klasične gimnazije Zdravka Martinić-Jerčić izrekla je opomenu pred otkaz profesorici matematike koja je i javno priznala da je učenicima podigla ocjene s četvorke na peticu nakon zaključivanja.

Među tim učenicima bio je i sin predsjednika Zorana Milanovića, a afera je dospjela u javnost nakon što je Jutarnji list objavio kako je do izmjene ocjena došlo nakon intervencije predsjednikove supruge Sanje Musić-Milanović.

Da je profesorica dobila opomenu pred otkaz, prvo su objavili profesori u nastavničkim grupama na Facebooku, a onda je informacija iz sindikalnih izvora potvrđena i medijima. Opomenu je, saznajemo, dobila zbog promjene ocjene.

- Ne vidim razloga da se kolegicu kažnjava po toj osnovi, dalo bi se razgovarati o nalazu inspekcije. Sama izmjena ocjena dogodila se zbog pritiska na sustav osobe s utjecajem, svi su se uplašili, što se na kraju slomilo na onima koji nose obrazovni sustav - nastavnicima. I to je jako loše. Kolegica je mlada, bila je pripravnica i trebala je imati podršku i vodstvo stručnih službi, mentora, a to se očito nije događalo. To je utvrdila i inspekcija. Činjenica je da su postojali neki propusti, no to se trebalo rješavati razgovorom i mnogo prije kraja školske godine - kaže nam Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Kako kaže, sindikat nema informaciju o tome da su profesoricu stručne službe škole ranije upozoravale na eventualne propuste, što je vidljivo i iz nalaza inspekcije.

- Znakovito mi je da se nitko ne referira na loš odnos i neprimjereno postupanje prema učenicima, i to je važno. Ja bih bila zabrinuta da je bilo lošeg odnosa, no ako se držala kriterija rada, ne vidim problem. A za svoje propuste je trebala mnogo ranije biti upozorena - dodaje Lovrić, zaključujući kako u ovakvom slučaju bilo tko može dobiti opomenu pred otkaz za svaku svoju odluku.

Rasplet je to skandala koji je obilježio kraj školske godine 2021./2022., te rasvijetlio široku probematiku "dijeljenja" petica, te pritiska na nastavnike da učenicima daju bolje ocjene. Podsjetimo, nakon objave priče, Ministarstvo znanosti i obrazovanja odmah je u školu poslalo Prosvjetnu inspekciju, a inspektor je utvrdio brojne nepravilnosti u radu, od nepravilnog vođenja e-dnevnika, do propusta u radu ravnateljice i stručnih službi koje nisu na adekvatan način pratile rad profesora.

Za samu izmjenu ocjena inspekcija je na kraju utvrdila da je napravljena prije zadnje sjednice nastavničkog vijeća, koje je ocjene i potvrdilo (ne samo iz matematike, već i iz latinskog jezika), te da zapravo prekršaja nije bilo. Ipak, nije ispoštovana zakonska procedura da se ocjena zaključena u razredu može mijenjati samo ako se uloži žalba u roku od 48 sati, te učenik odgovara pred komisijom.

Sanja Musić-Milanović do danas se nije očitovala o slučaju. Nastavnica je u razgovoru za Telegram izjavila kako ju je ravnateljica "pritisnula" da izmijeni ocjene, što je potom rekla i na sjednici Školskog odbora Klasične gimnazije u srpnju. Ravnateljica Zdravka Martinić-Jerčić na to je odgovorila kako to nije istina. No kakvi su zaključci odbora bili nismo saznali jer se članovi odbora nisu htjeli obratiti medijima, a do danas nije javno objavljen zapisnik sjednice, iako bi to trebalo napraviti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.