Obavijesti

News

Komentari 199

Proglašeni su krivima: Vojniku (25) su mačetom odsjekli glavu

Proglašeni su krivima: Vojniku (25) su mačetom odsjekli glavu
10

Michael Adebolajo (28) je 22. svibnja autom sa 60 km na sat oborio Leeja Rigbyja ispred vojarne u Londonu, nakon čega mu je Michael Adebowale (22) odrubio glavu

VIDEO

Dvojicu muslimanskih preobraćenika koji su optuženi za brutalno ubojstvo britanskog vojnika Leeja Rigbyja (25), kojem su na ulici u Londonu odsjekli glavu, porota je proglasila krivima nakon samo 90 minuta vijećanja. Sljedeći mjesec trebali bi im odrediti kaznu. 

Michael Adebolajo (28) izjavio je kako nisu ubojice već 'Alahovi vojnici' koji su u ratu s Velikom Britanijom zbog vanjske politike koju ta zemlja vodi. Nakon što su proglašeni krivima nasmijao se i poljubio Kuran. Njegov prijatelj Michael Adebowale (22) nije pokazivao emocije tijekom čitanja presude, piše Daily Mail. 

Adebolajo je 22. svibnja ove godine, oko 15 sati, autom sa 60 km na sat oborio vojnika ispred vojarne u Woolwichu u jugoistočnom Londonu, nakon čega ga je Adebowale masakrirao i odrubio mu glavu mačetom. Dvojica napadača bila su naoružana i 'kaubojskim' revolverima

Nakon što su ubili Leeja, inače oca jednog djeteta, njegovo unakaženo tijelo dovukli su nasred ceste kako bi prolaznici vidjeli njihov barbarski čin. Vikali su Allahu Akhbar (Bog je velik). Jedan od njih rekao je da su ubili vojnika jer britanska vojska svaki dan ubija Muslimane. 

Obojica napadača kasnije su ranjena u sukobu s policijom. Michael Adebolajo je liječnicima u vozilu hitne pomoći rekao kako ne želi nikog ubiti, nego samo želi britanske vojnike 'van iz svoje zemlje'.

- Vaša država je loša, učinio sam to za Boga. Da su me barem metci ubili pa da mogu biti sa svojom obitelji i prijateljima - rekao je. 

- Ja sam muslimanski ekstremist, a vaši ljudi su otišli u Afganistan i silovali i ubili naše žene. Ne bih nikad mogao pasti tako nisko da silujem i ubijam žene - rekao je Adebolajo i dodao kako 'voli Alaha više od svoje djece' te se zahvalio policajcu koji ga je upucao jer je to 'bila Alahova želja'.

Policajac koji je ranio drugog napadača Michaela Adebowalea, ispričao je sudu kako Adebowale u pucnjavi ranjen u nogu i trbuh, a nakon što je podigao ruku u kojoj je držao pištolj primio je još dva metka koja su mu raznijela palac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 199
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C