Obavijesti

News

Komentari 31

Program Vlade je vratiti vjeru u selo i hrvatski ruralni prostor

Program Vlade je vratiti vjeru u selo i hrvatski ruralni prostor
1

Najavio je kako će u izradu strategije razvoja poljoprivrede uključiti znanstvenu zajednicu, Hrvatsku gospodarsku komoru i Hrvatsku udrugu poslodavaca, kako bi se definirali putevi razvoja

VIDEO

Ministar poljoprivrede Davor Romić izjavio je u četvrtak u Osijeku kako je program ove Vlade vratiti vjeru u selo i hrvatski ruralni prostor, a poljoprivrednom proizvođaču vratiti vjeru da ima šansu za budućnost, koja se nalazi u novim tehnologijama i pristupima. 


Otvarajući 1. međunarodnu poljoprivrednu konferenciju "Slavonika" na osječkom Poljoprivrednom fakultetu, Romić je kazao kako u Hrvatskoj danas ima više od 650 tisuća hektara zapuštenih poljoprivrednih površina. Vraćanje tog resursa primarnoj namjerni bit će jedan od velikih izazova, poručio je.

Najavio je kako će u izradu strategije razvoja poljoprivrede uključiti znanstvenu zajednicu, Hrvatsku gospodarsku komoru i Hrvatsku udrugu poslodavaca, kako bi se definirali putevi razvoja, neovisno o tome tko će biti ministar poljoprivrede i tko će je završiti u idućem razdoblju.

Uz uređenje poljoprivrednog prostora, kao drugi važan projekt za Vladu izdvojio je navodnjavanje.

Romić je istaknuo i kako su inovacije, istraživanja i nove tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji temelji suvremene europske poljoprivrede pa su i ovakve konferencije doprinos dolasku inovacija i novih tehnologija u Hrvatsku s ciljem razvoja poljoprivrede.

Ovo je trenutak za promjenu smjera u našoj poljoprivredi. Znamo da je naš ruralni prostor zapušten, ali i znamo kako imamo snagu da ga vratimo na pravi put, poručio je ministar.

U izjavi novinarima Romić je kazao kako novim proračunom poljoprivredni proizvođači neće izgubiti ništa, jer će poticaji biti na razini prošlogodišnjih.

Govoreći o programu ruralnog razvoja, rekao je kako se u budućnosti očekuje promjena toga programa kako bi se sredstva usmjerila tamo gdje će dati najveće efekte i gdje su najpotrebnija, a to je razvoj ruralnoga prostora.

Na novinarski upit hoće li uskoro biti konkretnih mjera za rješavanje problema u mljekarstvu, Romić je kazao kako se prijedlogom proračuna predviđa maksimalno povećanje poticaja mliječnom sektoru odnosno povećanje s 1,8 na 3,6 milijuna eura.

To je osjetljiv sektor, koji trpi i zbog onoga što se događa na razini EU. Zbog embarga prema Rusiji i povećanja proizvodnje u nekim državama EU veliki je pritisak na mljekarski sektor u Europi, što se odražava i na stanje u Hrvatskoj, rekao je Romić, dodajući kako će Ministarstvo tom osjetljivom sektoru nastojati pomoći koliko god je to moguće.

Predsjednik Organizacijskog odbora konferencije Miroslav Kovač kazao je kako razvoj i opstanak ovise o nekoliko faktora, među kojima su i spremnost poljoprivrednika na primjenu novih tehnologija i cjeloživotno učenje.

Na konferenciji će se održati nekoliko okruglih stolova i predavanja, među kojima o izazovima hrvatske poljoprivrede, suradnji EU s poljoprivrednicima, poticajima razvojnih banaka i primjerima dobre prakse u EU, kao i o proizvodnji ječma i mogućnostima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 31

VIDEO

Užas kod studentskog doma u Zagrebu, jedan mrtav: 'Udario ga je auto, nije mu bilo spasa'
TRAGEDIJA NA CESTI

Užas kod studentskog doma u Zagrebu, jedan mrtav: 'Udario ga je auto, nije mu bilo spasa'

Jedan čovjek je mrtav u naletu automobila nedaleko studentskog doma u Zagrebu. "Hitna je jako brzo stigla, ali nije mu bilo spasa", ispričao nam je Zagrepčanin koji je svjedočio stravičnoj nesreći

UŽIVO Ovako se slavilo u Zadru, Osijeku, Zagrebu: Jedni plesali kolo, a drugi skakali u more...
NORIJADA DILJEM HRVATSKE

UŽIVO Ovako se slavilo u Zadru, Osijeku, Zagrebu: Jedni plesali kolo, a drugi skakali u more...

Donosimo programe proslava zadnjih srednjoškolskih dana maturanata diljem Hrvatske!