Obavijesti

News

Komentari 6

Proizvodnja u EU i Hrvatskoj pala je na mjesečnoj razini

Proizvodnja u EU i Hrvatskoj pala je na mjesečnoj razini
1

Najveći je pad proizvodnje zabilježio energetski sektor, za 1,1 posto, a znatno je smanjena i proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, za 0,6 posto...

VIDEO

Industrijska proizvodnja u Europskoj uniji ponovo je smanjena u srpnju na mjesečnoj razini iako je njezin pad bio upola blaži nego u prethodnom mjesecu, dok je u Hrvatskoj znatno smanjena, izvijestio je europski statistički ured.

Na razini EU sezonski prilagođena industrijska proizvodnja smanjena je u srpnju 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima Eurostata zabilježila dvostruko snažniji pad.

Najveći je pad proizvodnje zabilježio energetski sektor, za 1,1 posto, a znatno je smanjena i proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, za 0,6 posto.

Proizvodnja intermedijarnih i kapitalnih dobara porasla je pak po 0,4 posto.

U eurozoni je industrijska proizvodnja u srpnju po procjeni Eurostata gotovo stagnirala u odnosu na prethodni mjesec kada je pala 0,6 posto.

Pritom je proizvodnja kapitalnih dobara porasla za 0,8 posto. Izrazitije je porasla i proizvodnja trajnih potrošačkih i intermedijarnih dobara, za 0,7, odnosno 0,5 posto.

U energetskom sektoru proizvodnja je pak smanjena 1,2 posto.

Među zemljama EU čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u srpnju na mjesečnoj razini pala proizvodnja u češkoj industriji, za 9,8 posto. Slijedi Mađarska s padom proizvodnje za 4,1 posto, te Slovačka i Malta gdje se ona smanjila po 3,3 posto.

U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja prema sezonski prilagođenim podacima pala u srpnju 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada je prema revidiranim podacima uvećana 0,8 posto. Početno je njezin rast u lipnju procijenjen na 1,2 posto.

Najveći je rast industrijske proizvodnje među zemljama EU zabilježio Portugal, za 1,9 posto. Slijedi Irska s 1,8 posto i Francuska s 0,6 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Stabilan rast proizvodnje u EU na godišnjoj razini

Na godišnjoj je razini kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u EU u srpnju porasla 3,1 posto, istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, izračunali su u Eurostatu, revidirajući podatak za lipanj.

Rast proizlazi iz 5,0-postotnog povećanja proizvodnje trajnih potrošačkih roba. Izrazitije je povećana i proizvodnja intermedijarnih i kapitalnih dobara, za 4,8 odnosno 4,6 posto.

Proizvodnja energije gotovo je stagnirala a smanjena je samo proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, za 0,4 posto.

U zoni primjene zajedničke europske valute industrijska je proizvodnja u srpnju po procjeni Eurostata porasla 3,2 posto na godišnjoj razini, nakon revidiranog 2,8-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Najviše je pritom porasla proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 5,7 posto, te intermedijarnih dobara, za 4,8 posto. Porasla je i proizvodnja energije, za 1,2 posto.

Pad je bilježio samo sektor netrajnih potrošačkih dobara, za 0,5 posto.

Među zemljama EU čijim je podacima europski statistički ured raspolagao najviše je u srpnju na godišnjoj razini porasla industrijska proizvodnja u Slovačkoj, za 9,2 posto, te u Latviji, za 8,9 posto, i u Rumunjskoj, za 7,6 posto.

U Hrvatskoj je kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u srpnju porasla na godišnjoj razini 2,5 posto, nakon revidiranog 4,3-postotnog rasta u prethodnom mjesecu, pokazuju podaci Eurostata. Početno je njezin rast u lipnju procijenjen na 4,0 posto.

Pad proizvodnje na godišnjoj razini bilježile su u srpnju samo Irska, za 9,2 posto, te Danska, za 3,1 posto, i Malta, za 1,7 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.