Obavijesti

News

Komentari 0

'Projektom VEPAR unaprjeđuje se sustav obrane od poplava'

'Projektom VEPAR unaprjeđuje se sustav obrane od poplava'

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković ocijenio je u ponedjeljak u Osijeku da je negrađevinski projekt obrane od poplave VEPAR alat kojim će se pružiti veća sigurnost građanima

VIDEO

Tim se projektom unaprjeđuje i sustav obrane od poplava, kaže Đuroković. 

Na prvoj godišnjoj konferenciji projekta unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Hrvatskoj VEPAR predstavljen je dio dosad provedenih aktivnosti.

Projekt, vrijedan nešto više od 250 milijuna kuna, sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a obuhvaća aktivnosti na osiguranju alata, tehničkih materijala i studija za unaprijeđeno praćenje, analize te pronalaženje optimalnih rješenja za integralno i održivo upravljanje vodama, vodnim okolišem i rizicima od poplava u Hrvatskoj. Korisnik projekta su Hrvatske vode, a partner je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

U današnje vrijeme mora se puno pažnje posvetiti samoj pripremi obrana od poplava i zato zapravo služe negrađevinski projekti, rekao je Đuroković, dodajući kako se iz projekta nabavlja oprema, 54 crpke, 34 kilometra boks barijera, čamci, terenska vozila, geomembrane i sve ono što daje dodatnu sigurnost u obrani od poplava.

Splitski župan zbog poplave je proglasio prirodnu nepogodu u Dicmu: Krenule su prijave štete
Splitski župan zbog poplave je proglasio prirodnu nepogodu u Dicmu: Krenule su prijave štete

Generalni direktor Hrvatskih voda istaknuo je da će biti pokriveno područje od šest tisuća kilometara vodotoka, čija će korita biti dodatno snimljena kako bi se izgradili odgovarajući hidrološki modeli i imali bolje informacije o prognozi vodostaja.

Zbog toga je puno lakše na vrijeme se pripremiti jer jedan dan puno znači kada imate podatke vezane uz prognozu vodostaja i scenarija koji se može dogoditi. Mogu se prije mobilizirati snage i na taj način ste uspješniji u provedbi obrane od poplava, rekao je Đuroković.

Istaknuo je da projekt utječe i na smanjenje rizika od poplava jer će pokriti izradu svih potrebnih modela i podataka koji nedostaju na području slijeva te pružiti veću sigurnost i zaštitu građana.

Najavio je i izgradnju obrazovnog centra za obranu od poplava u Baranji, pokraj Crpne stanice Podunavlja, vrijednog 12 milijuna kuna. "To je nadograđivanje na kvalitetnu bazu podataka, na do sada vrlo uspješno provođenje mjera obrane od poplava Hrvatskih voda, ali isto tako i na buduću bolju izobrazbu naših vodočuvara i svih onih koji sudjeluju u obrani od poplava", zaključio je.

Zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a Ivan Guttler rekao je da u idućim desetljećima možemo očekivati jače klimatske promjene.

Poplave u okolici Gospića: Pet je kuća poplavljeno, postavljene su izvanredne mjere obrane
Poplave u okolici Gospića: Pet je kuća poplavljeno, postavljene su izvanredne mjere obrane

Ako budemo rješavali uzroke, a to su emisije stakleničkih plinova, i te će promjene biti manje, rekao je Guttler i dodao kako se projekt VEPAR radi pravodobno jer su klimatske promjene u rasponu unutar kojega se još možemo prilagoditi. Za DHMZ taj je projekt iznimno važan jer će omogućiti usavršavanje sustava za motrenje i sustava za prognozu, poručio je Guttler.

Projekt nam daje veliki izvor stalnih podataka i tehničke mjere koje će smanjiti štete i opasnosti za stanovništvo, rekao je ravnatelj uprave za EU fondove Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Marko Markić, dodajući da je nužan uvjet razvoja društva osjećaj sigurnosti za investiranje i život na određenim područjima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.