Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
358 komentara

Prokletstvo? 'Pavelićevu vilu' oduvijek je pratila loša karma

Kasnih šezdesetih, u Vili Rebar dogodila se znana sportska tragedija. Štef Lamza je pao i više nije igrao nogomet. Priča se i da jedan od tunela ispod vile čuva blago

Davor Višnjić/Pixsell
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
358 komentara

Domaće i paranormalno: U Hrvatskoj je puno viđenja duhova. Pojavljuju se u raznim oblicima - sjenama koje prolaze, čudnim znakovima, viđenjima u ogledalu, konturama u mraku... Najčešće su to duhovi pokojnika. Za vas smo istražili ukleta mjesta u Hrvatskoj i susjednim državama, ali i legende o vampirima i demonima koje lede krv u žilama. Svaki drugi dan objavit ćemo po jednu priču u specijalu - Duhovi i demoni!

Malo je zagrebačkih građevina, poput Vile Rebar, oko kojih se isplelo toliko mističnih predaja. Zdanje neki nazivaju čak i "ukletim". Ne slučajno. Nekoliko događaja iz njene burne povijesti poslužilo je kao osnovica priče o prokletstvu ili bar lošoj karmi

Mreža tunela ispod vile, od kojih su neki zakopani, pa i danas ne znamo kamo vode i dokle sežu, epizoda s Poglavnikom, stradanje Štefa Lamze, zagonetni požar, povijest su kakvu imaju zdanja iz romana Stephena Kinga. Drugi misle kako se radi tek o nizu neobičnih koincidencija…

Nekoć čuvena vila s vremenom je potonula u zaborav.  Bila je golema, pokrivena zelenim crijepom i u punom sjaju zacijelo je bila vrlo lijepa. Njezina povijest seže u '20-te godine prošlog stoljeća. Tada je na tom mjestu bila lovačka kuća, a Grad Zagreb odlučio je 1932. izgraditi vilu s teniskim igralištem. Vila je sagrađena prema projektu Ivana Zemljaka i dograđivana je nakon Drugog svjetskog rata.

Tijekom Drugog svjetskog rata koristio ju je Ante Pavelić kao svoju rezidenciju, pa se nerijetko smatra i njegovim "Orlovim gnijezdom". Oko vile je dao izgraditi nekoliko bunkera i tunelsko sklonište, a vila je s bunkerima bila povezana uskim podzemnim evakuacijskim tunelima. Nakon Pavelićeva napuštanja vile, zdanje je neko vrijeme zjapilo prazno…

Vila je potom pretvorena u dječje odmaralište i planinarski dom. Potkraj '50-ih prelazi u vlasništvo ugostiteljskog objekta "Risnjak" te je prenamijenjena u ekskluzivni hotel i restoran, a kasnije i disko klub.

Vila Rebar značila je kraj jedne velike nogometne legende

Kasnih šezdesetih, u Vili Rebar dogodila se poznata sportska tragedija.

Godine 1967., nakon polufinalne utakmice Kupa velesajamskih gradova između Dinama i Eintrachta, "modri" su slavili pobjedu u Vili Rebar.

Velika zvijezda, Stjepan Štef Lamza, se napio kao zemlja, kažu svjedoci, pa su ga prijatelji odveli u sobu, no on se pokušao izvući preko balkona. Pao je na glavu na nižu etažu.

Bio je to kraj zvjezdane karijere, no Dinamo je bez njega ipak uspio u finalu s Leedsom osvojiti Kup velesajamskih gradova.

U Vili Rebar godinama su se održavale svadbe i maturalne večere. Moglo se prenoćiti i služiti uslugom "dnevnog odmora". Vikendima je svirala živa glazba.

Onda je vilu pogodio požar...

Sve je progutao plamen

Sve je izgorjelo 1979. godine. To je ljubiteljima mistike dalo još jedan argument o "ukletom zdanju".

Branimir Špoljarić, autor knjige "Stari Zagreb od vugla do vugla" tvrdi da je vilu zapalio piroman.

- Nakon rata od vile je napravljen ekskluzivni hotel i restoran, no sve je izgorjelo 1979. godine. Bivši konobar je zapalio vilu, a navodno je zapalio i još dva restorana na Sljemenu. Bio je piroman - ispričao je za Express Branimir Špoljarić.

- Prava je šteta što ju se ne obnovi i stavi u neku funkciju - kaže Špoljarić.

Tuneli čuvaju tajnu?

Kao što smo već spomenuli, Ante Pavelić je dao izgraditi bunkere i tunele koji su se koristili kao skloništa, spremnici i evakuacijski putovi. Ispod vile je pravi labirint tunela, a za određene se uopće ne zna kuda vode. Neki od izlaza su blizu makadamskih sljemenskih puteva, ali ih je gotovo nemoguće vidjeti s ceste…

Zanimljiva je činjenica da je jedan od tunela zazidan. Postoji priča kako se dio tunela urušio u potresu i da je spojen s gradskim tunelima ispod središta Zagreba. 

Neki kažu kako taj tunel čuva blago još iz Pavelićevog vremena te da je zato zazidan. Očito se ta priča proširila među Zagrepčanima jer je netko pneumatskom bušilicom počeo bušiti zazidani tunel, ali bez puno uspjeha. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message