Obavijesti

News

Prolaze li gljivice same od sebe i važnost liječenja na vrijeme

Prolaze li gljivice same od sebe i važnost liječenja na vrijeme
1

Gljivična oboljenja češće se javljaju ljeti jer razmnožavanju gljivica poguduje vlaga i toplina, a budući da se češće boravi u kupaćim kostimima vaginalne infekcije rodnice nisu rijetkost

Boravak na bazenima može uzrokovati gljivične infekcije stopala i noktiju.

Svrbež među nožnim prstima, ljuštenje kože, mjehuri, bolni urezi i neugodni mirisi mogu biti znak gljivičnog oboljenja stopala. Oboljenje se češće pojavljuje kod ljudi koji se bave sportom, pogotovo kod trkača, nogometaša i plivača te kod osoba koje često nose neprozračnu obuću, odnosno tenisice, a inače gljivično oboljenje stopala može se javiti kod svakog.

Odmah treba početi s liječenjem jer gljivice ne prolaze same od sebe

U jednoj trećini slučajeva gljivičnih oboljenja stopala može doći i do miješanog oboljenja s bakterijama, što je obično popraćeno neugodnim mirisom. Kako se naše zdravlje odražava i na koži, liječenje gljivičnih oboljenja je nužno jer oboljenje neće iščeznuti samo od sebe, nego se pogoršava. Liječenje protugljivičnim (antimikotičkim) kremama vrlo je jednostavno jer se radi o nanošenu kreme na oboljelo mjesto, a može spriječiti daljnji razvoj gljivica, konkretno noktiju što onda zahtjeva dugotrojnije liječenje.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Gljivice se lako prenose i na članove obitelji ili osobe s kojima oboljeli dijeli kupaonicu, bazen ili saunu. Infekcija ne prolazi sama od sebe i samo je pitanje vremena kada će s kože stopala prijeći na nokte. Najčešći simptom gljivične infekcije nokta je zadebljanje i promjena boje nokta. Obično nema bolova niti drugih tjelesnih simptoma. Međutim, ako se ne liječi, može doći do upale kože ispod i oko nokta što dovodi do pojave bolova.  

Kako spriječiti nastanak i razvoj gljivične infekcije?  

U sprječavanju razvoja "gljivica" na nogama, treba se dosljedno pridržavati higijenskih mjera i izbjegavati prekomjernog izlaganja vlazi. Važno je provođenje liječenja gljivičnih infekcija stopala (kao što je atletsko stopalo), što se jednostavno čini primijenom krema s antifungicidnim djelovanjem. Kod boravka na javnim mjestima poput bazena svakako je potrebno nositi prikladnu obuću.  

Candida albicans pogađa 75% žena, a ni muškarci nisu pošteđeni

Visoki pH i promijenjena vaginalna mikroflora može biti jedan od čimbenika rizika za obolijevanje od spolno prenosivih bolesti, tijekom trudnoće može biti uzrokom pobačaja i prijevremenog poroda, a može uzrokovati i upalne bolesti zdjelice. Čak 75 posto žena bar jednom u životu ima Candidu. Iako gljivice prirodno žive u našem probavnom i reproduktivnom sustavu, one isto tako mogu postati oportunistički patogeni i napasti te sustave. Uzrok je sličan kao i kod bakterijske vaginoze, a radi se o poremećenoj ravnoteži mikroflore i rasta pH vrijednosti. I muškarci mogu dobiti gljivičnu infekciju na spolovilu koju liječe nanošenjem lokalnog antimikotika, ako su u odnosu kad je jedan partner zaražen, oba trebaju provoditi terapiju.

Upotrebom antigljivičnih krema, lijekova i vaginalnih tableta izliječit ćete gore navedene tegobe. Ne oklijevajte, nego djelujte već kod prvih simptoma.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag