Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Proljeće je kao stvoreno za vožnje biciklom

Ljepote Požeško-slavonske županije, njihovu srdačnost, neodoljivu gastro i vinsku ponudu najljepše je istražiti na biciklu! Ovdje se isprepleću biciklističke rute koje u potpunosti zadovoljavaju “apetite” modernih putoholičara

Foto: TZ Požeško slavonske županije

Vinski podrumi kutjevačkih vinara, ergela u Lipiku i čuveni lipički Perivoj - zaštićeni spomenik parkovne arhitekture; Park prirode Papuk; Sovsko jezero kao “živi spomenik” nekadašnjeg Panonskog mora; kurija Janković u Pakracu, gdje se kovao prvi hrvatski novac... -  Požeško-slavonska županija prepuna je iznenađenja, no još je bolje što ove ljepote posjetitelji mogu doživjeti na biciklu.

Foto: TZ Požeško slavonske županije

Okružena s pet planina – Psunj, Papuk, Dilj gora, Krndija i Požeška gora – na čijim su se obroncima, u podnožju i oko njih ispreplele mreže biciklističkih staza, Požeško-slavonska županija proljetna je top destinacija za sve one koji, osim za turističkim ljepotama, tragaju i za novim iskustvima i doživljajima. 

Može se izdvojiti najmanje 30 biciklističkih ruta koje vrijedi istražiti. Jedna od staza povezuje  planinarsko izletište Omanovac sa Lipikom i Pakracom, a atraktivna “zelena ruta” prolazi požeškim vinogradarskim krajem. Inače, cijela okolica grada Požege može se istražiti na dva kotača: od nizinske rute koja povezuje Požegu i Veliku do velike kružne rute koja omogućuje pravo malo putovanje kroz ovu Zlatnu dolinu, povezujući Požegu, Pakrac, Lipik, Jakšić...

Za ljubitelje “off road” vožnje idealna je Staza lipicanaca i kune koja kreće od Državne ergele Lipik te povezuje jezera Raminac i Pakurnovac. Staza je kratka, ali zahtjevna te se preporučuje istražiti za suhog vremena. Ljubitelje vina zasigurno će oduševiti i biciklistička ruta koja kreće iz Kutjeva, prolazi kraj Kutjevačkog dvorca te se šumom penje do lokaliteta Vinkomir odakle se pruža pogled na Požešku kotlinu.

Foto: TZ Požeško slavonske županije

Požeško-slavonska županija s bogatom kulturnom i povijesnom baštinom, poznatom srdačnošću, sjajnom gastronomskom ponudom i kilometrima biciklističkih staza definitivno je destinacija kojoj se gosti rado vraćaju. Domaći kulen, slanina, kobasica, čvarci, kruh sa domaćom masti, fiš, šaran na rašljama, vinogradski ćevap, cicvara, slavonski čobanac... samo su dio tradicionalnih jela koje gosti mogu kušati i u devet objekata koji su nositelji standarda Okusi Zlatne Slavonije.

Više o biciklističkim rutama, smještajnim objektima i ostalim zanimljivostima ovog kraja potražite u brošuri.

Foto: TZ Požeško slavonske županije Foto: Hrvatska turistička zajednica

Tema: Promo sadržaj

Message