Obavijesti

News

Komentari 7

Promijenili joj lice: Curici (1) s dvoja usta kirurzi spasili život

Promijenili joj lice: Curici (1) s dvoja usta kirurzi spasili život
3

Egipatski liječnici roditeljima male Rokaye su odmah nakon poroda kazali su kako će im kćer umrijeti. No, ona je dobro napredovala. Djevojčica se rodila sa dvoja usta

VIDEO

Malena Rokaya Mohamed (1) iz Egipta prošlog je tjedna doputovala u Los Angeles na operaciju koja će joj promijeniti život. Timu američkih kirurga to je bilo prvi put da su izveli takav zahvat. 

Rokaya se rodila sa dvoja usta, koja su imala i gornju i donju čeljust. Odmah nakon poroda egipatski liječnici roditeljima su rekli kako njihova curica neće preživjeti. No, bili su u krivu. Djevojčica je pokazala da je borac te se razvijala iz dana u dan. 

- Rendgen i ultrazvuk nisu nam pokazali kakvo će naše dijete imati lice. Sada se borimo da joj promijenimo život - rekao je za ABC njezin otac Tamer.

Doktor William Magee III, glavni direktor odjela plastične i rekonstruktivne kirurgije u dječjoj bolnici u Los Angeleseu, čuo je za Rokayin slučaj. On i njegov tim obavili su preko 100 zahvata na djeci iz različitih krajeva svijeta, no sam je ostao iznenađen čuvši da dijete ima dvoja usta. Unatoč tome, što se prvi put suočio s takvim slučajem Magee je bio uvjeren kako može preoblikovati djevojčičino lice i tako joj spasiti život. 

- Dugo smo planirali kako ćemo izvesti taj zahvat, no konačne odluke donijeli smo u operacijskoj sali. Njezino lice bilo je sastavljeno od nekoliko dijelova, izgledalo je poput slagalice. Super je bilo to što smo mogli iskoristiti sve ekstra dijelove - ispričao je Magee.

Dodao je kako će curica morati na još nekoliko plastičnih operacija, no uvjeren je kako će se egipatske kolege dobro pobrinuti za nju. Rokaya će ostati još nekoliko tjedana u SAD-u kako bi se oporavila od zahvata. Obitelji Mohamed put su platile neprofitne organizacije koje pomažeu bolesnoj djeci iz siromašnih obitelji. I organizacije 'Operacija Osmijeh', koju je osnovala majka kirurga Mageea, pomogla je maloj Egipćanki.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C