Obavijesti

News

Komentari 396

Promijenite Zakon! Ove žene dobile su otkaz zbog trudnoće

Promijenite Zakon! Ove žene dobile su otkaz zbog trudnoće
4

Loš Zakon: Tisuće žena u Hrvatskoj dobile su otkaz zato što su željele postati majke. Zakon je trenutačno nemoćan, a Kukuriku koalicija još nije napravila ništa

VIDEO

Mame na Fejsu naziv je grupe na društvenoj mreži koja ima više od 18.000 članica. Više od pola dobilo je otkaz ili im nisu produljili ugovor kad su rekle da su trudne.

- Šefica mi je rekla da ću ugovor na neodređeno potpisati sljedeći tjedan. U tvrtki sam radila tri godine. Rekla sam joj da sam trudna, a sutradan me pozvao drugi šef. Rekao mi je: ‘Gledaj, znaš kako završe cure koje ostanu trudne. Žao mi je, ali nećemo ti produljiti ugovor’ - ispričala je Tihana Kumic (29) iz Velike Gorice, danas majka petomjesečnog dječaka.

Nemam pojma što ću. Kad čuju da imam malo dijete, ne žele niti razgovarati, kaže Tihana

Jedva preživljava od 1663 kune rodiljne naknade. Da je nastavila raditi, imala bi 4253 kune.

- Dati otkaz trudnoj ženi je nemoralan, odvratan, ponižavajući i seksistički čin. I u mojoj bivšoj firmi trudne su mogle ostati samo žene koje su imale ugovor na neodređeno - ogorčena je Tihana. Isto je, čak dva puta, prošla Gordana Kranjčec (29).

- Bila sam trudna tri mjeseca s prvim djetetom. Radila sam u velikom domaćem trgovačkom lancu. Odmah su mi rekli da mi neće produljiti ugovor. Poslije rodiljnog sam jedva pronašla posao, i to tako što sam isticala da dijete ima vrtić te obje bake - priča Zagrepčanka Gordana.

Zabranjeno je trudnici dati otkaz, ali mogu ne produljiti joj ugovor na određeno, pojašnjenje iz Ministarstva rada

No čim je ostala trudna, šef joj je rekao da mu se kao privatniku ne isplati držati trudnicu ili ženu na bolovanju. Iz Ministarstva rada rekli su da ovakvi slučajevi ne idu na čast poslodavcima te se nadaju da su rijetki. No očito je da nisu.

- Iako je zabranjeno otkazati ugovor o radu trudnici, ženi zaposlenoj na određeno istekom ugovora može prestati i radni odnos. Ovaj problem se ne može riješiti bez temeljitih izmjena Zakona o radu. Široka javna rasprava o izmjenama zakona kreće početkom godine. Jedna od ključnih tema bit će prava iz radnog odnosa na određeno i neodređeno - kažu iz ministarstva.

Kukuriku koalicija obećavala je prije izbora pa zaboravila

Tihana je lani pisala Kaptolu, no nisu joj odgovorili, a tadašnja premijerka Kosor citirala je zakon prema kojem joj poslodavac ne mora produžiti ugovor. Iz Kukuriku koalicije, koja se tad pripremala za izbore, odgovorili su joj da treba promijeniti zakon te zaštititi trudnice i majke s malom djecom. Danas je točno godinu dana od odgovora, a nisu napravili ništa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 396
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela