Obavijesti

News

Komentari 16

Promjene: Odrekao se karijere zbog svojeg sina s autizmom

Promjene: Odrekao se karijere zbog svojeg sina  s autizmom
3

Djeci kojoj treba stalni rad sa stručnjacima država može osigurati svega 45 minuta. Zato se Slaven pokrenuo. Prodao je sve što je imao kako bi pokrenuo udrugu

VIDEO

Dugogodišnji poduzetnik Slaven Vujić okrenuo je život naopačke kako bi se posvetio sinu s autizmom, a zatim je poduzeo sve da olakša život i drugoj djeci s istom dijagnozom.

- Moj životni projekt, sin Vito (3), ima problem koji hrvatski zdravstveni sustav ne može riješiti - otvara nam dušu diplomirani pravnik Slaven Vujić. Prodao je sve što je imao kako bi pokrenuo Udrugu Senzori, čiji je cilj pomoći djeci sa senzornim poremećajima, što je dijagnosticirano njegovu sinu. Vito se rodio 10. travnja 2012. godine. Prvih godinu dana činilo se da je sve u redu, no Vito je počeo zaostajati u razvoju za svojim vršnjacima. Sporo je usvajao nove stvari, nije pričao, sate je provodio gledajući vrpce i svoje prstiće...

- Dječji psiholog nas je s 18 mjeseci upozorio na mogućnost autizma. I tada je krenula naša borba sa sustavom. Ni liječnici se nisu mogli dogovoriti je li on autist ili dijete sa senzornim poremećajima jer se simptomi preklapaju. Vito je, primjerice, imao kontakt očima što autisti nemaju, a kako mu treba konstantna skrb, nitko ga nije htio. Svi su govorili da on nije za njih, od vrtića pa do bolnica. I tu se rodila ideja o osnivanju udruge koja će biti mjesto samo za njih te koja će im pružiti sve što ne mogu socijalna skrb i zdravstvene institucije. Sve što sam imao sam prodao. Više nisam menadžer i poduzetnik, nego samo tata - govori Slaven. Spoznaja kako mu je sin tako bolestan bila je teška, ali nije pokleknuo.

- Djeca s poteškoćama u razvoju trebaju svakodnevni rad, a naše institucije mogu im osigurati svega 45 minuta tjedno. To je premalo - govori ovaj požrtvovni tata.

Udruga je smještena u 50 četvornih metara u Vlaškoj 46, koju su dobili na besplatno korištenje. No i dalje tragaju za većim prostorom od 200-tinjak četvornih metara u kojem planiraju napraviti najveću senzornu sobu u Hrvatskoj. Zahvaljujući dobrim ljudima pojavila se prilika te su nedavno počeli s radovima u kući na Bukovcu koju su dobili na korištenje. Nadaju se da će je ubrzo otvoriti.

Reportažu o tati Slavenu gledajte u četvrtak u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” i na www.ponoshrvatske.hr.

Odlučio je biti samo tata Slaven

Za sebe sam izabrao svoj životni poziv i bez obzira na to koliko Vito dobro napreduje, svjestan sam da djeca bez pomoći propadaju. Zato neću odustati od projekta da svako takvo dijete ima odgovarajuće mjesto na kojem će mu se pomoći da se što bolje pripremi za život, kaže Slaven.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.