Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
12 komentara

Pronašli ostatke kornjača koje su bile velike kao automobili

Paleontolozi su fascinirani ovim otkrićem, jer je riječ o jedinstvenoj vrsti kornjače, koja je na svom oklopu imala rogove, a koji su joj prema svemu sudeći služili kao oružje

The huge extinct freshwater turtle Stupendemys geographicus, that lived in lakes and rivers in northern South America during the Miocene Epoch, is seen in an illustration
Foto: J.A. CHIRINOS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
12 komentara

U močvarama Južne Amerike prije otprilike 13 milijuna godina živjele su divovske kornjače veličine auta! Najnovije je to otkriće znanstvenika, koji su na području današnje Venezuele i Kolumbije pronašli ostatke fosila gigantskih kornjača, koje su bile dugačke i do četiri metra i teške 1.3 tona.

Ove nevjerojatne životinje bile su tako sto puta veće od svog najbližeg rođaka iz vrste, a tim kornjačama je znanstveno ime 'Stupendemys geographicus'. 

Foto: Reuters Kod mužjaka je otkriveno da su imali jedinstvene oklope na kojima su se nalazili i rogovi, a znanstvenici pretpostavljaju da su im ti rogovi služili kako bi se borili s drugim kornjačama.

Na fosilima su pronađeni duboke brazde koje sugeriraju da su se rogovi koristili u borbama s drugim kornjačama, a najvjerojatnije su se borili oko teritorija, što znači da ne samo da su bili ogromne, već su bili i pravi ratnici, piše Washington Post

Njihovi ostaci su prvi put otkriveni sedamdesetih godina, ali punih četrdeset godina znanstvenici nisu imali nijedan savršeno očuvani fosil ovih kornjača, sve do sada. Analiza ovih ostataka odgovorit će na brojna pitanja o ovoj čudesnoj vrsti, a već sada su zaključili da su se hranile malim životinjama, pa i kajmanima, maloj vrsti krokodila.

Reuters/Pixsell NEKE I NA RUBU IZUMIRANJA Kornjače u opasnosti: Tone plastike stigle i na Galapagos

U vrijeme dok su živjele na području Južne Amerike (uglavnom u sjevernom dijelu) bile su jedina takva vrsta kornjače koja je ikada tamo obitavala. U njihovo vrijeme to je područje bilo potpuno drukčije nego danas, a paleontolozi su ipak najviše fascinirani otkrićem da su mužjaci imali rogove koji su im služili kao oružje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message