Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
403 komentara

Propala kupnja F-16: 'Izrael ne može dobiti odobrenje SAD-a'

MORH će sada predložiti Vladi donošenje odgovarajućih odluka. Ugovor nije potpisan i nema nikakve financijske štete za RH. Nema nikakve odgovornosti s hrvatske stran, kazao je Damir Krstičević

Izjave nakon sastanka Izraelskog izaslanstva s predstavnicama Mi
Foto: Daniel Kasap
403 komentara

Nakon sastanka u MORH-u ministar Krstičević potvrdio je da država Izrael ne može osigurati dodatno odobrenje od SAD-a za prodaju zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj.

Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna trebala kupiti 12 rabljenih zrakoplova F- 16 Barak, odnosno modificiranih izraelskih verzija američkih zrakoplova. Američka strana, međutim, pristaje na transfer trećoj strani samo "ogoljenih" zrakoplova iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje. Hrvatska na to nije htjela pristati.

POGLEDAJTE VIDEO:

- MORH će sada predložiti Vladi donošenje odgovarajućih odluka. Ugovor nije potpisan i nema nikakve financijske štete za RH. Nema nikakve odgovornosti s hrvatske stran, kazao je nakon višesatnog sastanka ministar obrane Damir Krstičević i dodao:

- Još jednom naglašavam da Hrvatska i dalje ima političku volju da se zadrži sposobnost  borbenog zrakoplovstva, koju smo razvili tijekom Domovinskog rata. Uvjeren sam kako će ova Vlada naći način kako to realizirati

Izraelski predstavnik, direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam je rekao da "Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i nije odgovorna. Izrael nije mogao osigurati dozvolu za prodaju trećoj strani", izvijestio je MORH.

PREDSJEDNICA O F-16: 'Mi smo sada spali samo na tri MIG-a, izgubili smo i vrijeme...'

"Ministarstvo obrane pridaje najveću važnost unapređenju naših bilateralnih odnosa. U ovom kontekstu, inicirali smo projekt lovaca F 16 nadograđenih izraelskim znanjem i tehnologijom. Ovaj projekt proveli smo u skladu s profesionalnim standardima u okviru ugovora vlade s vladom između naše dvije države".

STIŽU IZRAELCI Krstičević o problemu s F-16: 'Moje odgovornosti tu nema'

Nažalost, uvjeti nisu bili spremni i nismo bili u mogućnosti osigurati odgovarajući TPT i provesti projekt zbog nepredviđenih okolnosti izvan naše kontrole.

Kroz čitav projekt, Hrvatska i Izrael bili su u otvorenom i profesionalnom dijalogu. Hrvatska je pokazala profesionalizam i ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa. Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna.

- Izraelsko Ministarstvo obrane veseli se daljnjem razvoju plodnih odnosa s Hrvatskom i učinit će svaki napor da produbi naše odnose na širokom području suradnje, rekao je Adam.

Vlada poništava odluku o kupnji F-16

Hrvatska vlada objavila je u četvrtak da će poništiti odluku o nabavi borbenih aviona F-16 Barak, nakon što je izraelsko izaslanstvo ranije tijekom dana izvijestilo hrvatsku stranu da nije uspjelo ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju tih aviona Hrvatskoj.

Pressica se nije smjela snimati, MORH objavio video

MORH je objavio video sažetak presice koju televizije nisu smjele prenositi, a novinari ju nisu smjeli snimati mobitelima:

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message