Obavijesti

News

Komentari 74

Propali pregovori Možemo i SDP-a: Na izbore idu odvojeno

Propali pregovori Možemo i SDP-a: Na izbore idu odvojeno

U razgovoru sa sudionicima sastanka doznajemo kako Možemo! definitivno više nema namjeru pregovarati sa SDP-om, za njih je to gotova priča i smatraju da će bolji rezultat postići ako idu sami na izbore

VIDEO

Pregovori SDP-a i platforme Možemo! su propali, kako smo i dali naslutiti u našoj jučerašnjoj analizi i te dvije stranke neće ići zajedno na izbore u Zagrebu. Neće imati zajedničkog kandidata za gradonačelnika, a da su pregovori propali objavio je i na Facebooku Ivan Račan, koji je bio jedan od SDP-ovaca na večerašnjem sastanku.

Kako Večernji doznaje od sudionika Možemo!, na čiju se odluku defacto i čekalo, zajedno sa svojim partnerima smatraju kako je bolje da se na izbore ide u dva ili više blokova, a ne u nekoj "kobasičarskoj koaliciji" s listom za skupštinu. Drugim riječima, Možemo! je defacto odbilo SDP koji je bio spreman na lokalne izbore izaći zajedno s Možemo! i podržati Tomislava Tomaševića.

Trzavice ljevice: SDP za podršku Tomaševiću želi 10 mjesta na listama, Možemo! neće pristati
Trzavice ljevice: SDP za podršku Tomaševiću želi 10 mjesta na listama, Možemo! neće pristati

U razgovoru sa sudionicima sastanka doznajemo kako Možemo! definitivno više nema namjeru pregovarati sa SDP-om, za njih je to gotova priča i smatraju da će bolji rezultat postići ako idu sami na izbore.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U SDP-u kažu da je odluka Možemo! legitimna, da ih oni na suradnju neće moliti i da će oni čim prije krenuti u kampanju i na izbore izaći s vlastitim kandidatom za gradonačelnika, a to navodno neće biti Gordan Maras. Poručuju da je sad odgovornost na Možemo! ostane li Milan Bandić gradonačelnik te ističu kako Možemo! nije jedini motiv rušenje Bandića, već i da idu kontra SDP-a.

SDP je bio spreman na suradnju s Možemo nakon što je anketa koju su naručili pokazala da Tomašević ima veliku podršku, ali od početka su pregovori zapinjali na tome hoće li biti zajedničke liste.

Večeras su završeni razgovori zagrebačke oporbe. Nažalost, platforma Možemo! ne želi sudjelovati u zajedničkom nastupu...

Posted by Gordan Maras on Wednesday, December 23, 2020

Od stranaka, Možemo! s 22,5 posto ima najveći rejting u toj anketi provedenoj na tisuću Zagrepčana. Slijedi SDP s 18,8 posto, HDZ s 18,5 posto, dok je četvrta Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića s 10,6 posto. Ali možda i najvažnija poruka ankete za “antibandićevsku koaliciju” je da bi ujedinjena oporba zajedno dobila čak 46 posto glasova. Ona uključuje, osim Možemo! i SDP-a, i HSLS, Glas te nezavisne zastupnike, od kojih je najvidljiviji Renato Petek.

Možemo je najjači u Zagrebu, u čak 15 četvrti stanovnike ne zanima tema o obnovi grada
Možemo je najjači u Zagrebu, u čak 15 četvrti stanovnike ne zanima tema o obnovi grada

Opcija zajedničke liste samo SDP-a i Možemo! nosi oko 41 posto glasova, ali to se neće dogoditi jer u Možemo! ne žele takvu bilateralnu suradnju. Pravi rascjep se događa ako Možemo! ide sa svojim partnerima poput Radničke fronte (koja je do završetka ankete otpala iz kombinacije), Nove ljevice, Zagreb je naš! te Renata Peteka i Glasa. Tad bi imali oko 29,5 posto, a SDP 16 posto.

Jasno je, dakle, da bi najveći uspjeh polučila široka koalicija. Dva ili tri kandidata na ljevici, što je sad dosta izgledno će u kampanji ići jedni protiv drugih jer love iz istog bazena glasova i pitanje je tko će što uloviti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a