Obavijesti

News

Komentari 20

Propali su pregovori: Hoće li Nijemci skoro na nove izbore?

Propali su pregovori: Hoće li Nijemci skoro na nove izbore?
1

Angela Merkel dosad nije uspjela sastaviti vladu, a socijaldemokrati poručuju: S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju

VIDEO

Njemački Socijalni demokrati još uvijek nisu na raspolaganju da se priključe Kršćanskim demokratima kancelarke Angele Merkel u stvaranju vlade "velike koalicije" nakon što su pregovori  s drugim strankama propali, pokazao je  stranački dokument u ponedjeljak.

"S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju" stoji u dokumentu o kojemu će stranački čelnici raspravljati a koji je na uvid dobio Reuters. "Ne bojimo se novih izbora".

Ocjene su iznesene nakon što su napori Angele Merkel da sastavi vladu od koalicije triju stranaka propali. Njemačka je zbog toga potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća, zbog čega su povećani izgledi za nove izbore.

SPD je osvojio 20,5 posto glasova u rujanskim izborima, što je njihov najgori poratni rezultat nakon što je izgubio važnost zbog položaja 'mlađeg' partnera u često čudnoj koaliciji kojom je dominirala Merkel.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Njemački predsjednik za sada ne planira nove izbore

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier rekao je u ponedjeljak da za sada neće sazvati prijevremene izbore nego da umjesto toga planira razgovarati s čelnicima političkih stranaka.

Steinmeier je rekao da će razgovarati s čelnicima CDU-a, liberala (FDP) i Zelenih koji se nisu uspjeli dogovoriti o formiranju nove koalicijske vlade.

Rekao je da nije moguće "jednostavno vratiti stvar biračima."

"Očekujem da svi budu spremni na razgovore kako bi omogućili formiranje vlade", rekao je.

Martin Schulz , vođa njemačkog SPD-a, stranke koja je u ponedjeljak ponovila kako ne želi sudjelovati u stvaranju koalicije, kazao je kako bi se sa Steinmeierom trebao sastati u srijedu i da ga njemačka kancelarka Angela Merkel nije kontaktirala.

Njemačko gospodarstvo na putu snažnog rasta unatoč pat-poziciji u formiranju vlade - Bundesbank

Zahvaljujući snažnoj industrijskoj aktivnosti njemačko će gospodarstvo ovu godinu zaključiti snažnim rastom a glavna prepreka u realizaciji narudžbi mogao bi biti manjak radnika, ocijenila je u ponedjeljak njemačka središnja banka.

Optimistična ocjena Bundesbanka pokazuje da pat-pozicija nakon rujanskih parlamentarnih izbora nije utjecala na stanje u najvećem europskom gospodarstvu. Rješenje se još ne nazire, posebno nakon što su proteklog vikenda propala nastojanja njemačke kancelarke Angele Merkel da sastavi koalicijsku vladu, tumači Reuters. 

Snažan priljev novih narudžbi zasada upućuje na zaključak da je industrija glavni pokretač gospodarstva, primjećuju u središnjoj banci.

"Uz podršku snažnog rasta industrijske aktivnosti, njemačko će gospodarstvo vjerojatno ostati na putu snažne ekspanzije i u četvrtom tromjesečju 2017. godine", objavila je Bundesbanka u mjesečnom biltenu.

Glavna je pak prepreka većoj proizvodnji manjak radnika, posebno u sektorima građevinarstva i proizvodnje, dodaju.

"Sve veća nestašica kvalificiranih radnika mogla bi u budućnosti u značajnijoj mjeri ograničiti kontinuirati snažan rast proizvodnje", ističe se u biltenu.

"U konačnici će izuzetno povoljno okruženje na tržištu rada i činjenica da su izgledi za primanja i dalje povoljni zajamčiti da privatna potrošnja podupre aktivnost u zemlji", dodaje Bundesbank u najnovijem biltenu.

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji