Obavijesti

News

Komentari 34

Propao je Odbor za unutarnju politiku: HDZ-ovci nisu došli

Propao je Odbor za unutarnju politiku: HDZ-ovci nisu došli
7

Zbog nedostatka kvoruma propala je sjednica Odbora za unutarnju politiku na kojoj su trebala biti dogovorena imena predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor

VIDEO

Zbog nedostatka kvoruma propala je sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, na kojoj su u četvrtak ujutro trebala biti dogovorena imena predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor. 

- Ovo je situacija u kojoj je Odbor nakon transparentnog postupka kojeg je provodio o vrlo važnoj temi došao do situacije da imamo šest članova Odbora - rekao je predsjednik Odbora Ranko Ostojić (SDP), te nabrojao tko nije došao - Miroslav Tuđman (HDZ), Tomislav Čuljak (HDZ), Željko Dilber (HDZ), Damir Krstičević (HDZ), Dario Hrebak (HSLS), manjinska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj te HDSSB-ov Josip Salapić. 

- Uredno su pozvani, neki su se opravdali službenim putevima, a gospodin Salapić je u zadnji čas otkazao - dodao je Ostojić. Posebno ga čudi što nije došao zastupnik Hrebak s obzirom da je, kaže, upravo HSLS bio inicijator izbora članova Vijeća. 

- U ovom odboru većina je uvijek ona koja može odlučivati o bilo kojem zaključku, a predsjednik Odbora dolazi iz najzastupljenije opozicijske stranke. Hrvatska u ovom trenutku nema Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnog sustava, bez obzira što on nije ranije radio - njega nema, znači nema tijela koje je po zakonu ovlašteno da usmjerava rad sigurnosno-obavještajnog sustava. Pala je Vlada. Sabor se raspušta 15. srpnja. Ovime dovodimo do toga da se tko zna koliko još mjeseci neće zapravo dovršiti važan posao, a to je da imamo barem jedan segment iz vrlo osjetljivog područja, a to je nacionalna sigurnost - zaključio je. 

Na sjednici je bila Mostova Ines Strenja Linić. 

- Javnost treba znati da neizborom članova Vijeća dolazimo u situaciju da praktično više od godinu dana neće postojati građanski nadzor nad SOA-om.Trebate znati da je listopadu završio mandat prošlom Vijeću i mislim da je minimum što smo morali učiniti je građanski nadzor nad onim što je bio 'highlight' i tema koja je izlazila na površinu za vrijeme ove Vlade. Trebamo se vratiti na govor premijera Oreškovića u kojem je on posebno naglasio zbog čega se tražilo izglasavanje nepovjerenja njemu, a to je da nije želio prepustiti nadzor nad SOA-om, uz onu priču s INA-om. Uvijek se na to treba vratiti - rekla je Strenja. Naglasila je kako je postupak izbora bio transparentan sa svih triju strana. 

- Da smo mi danas iznjedrili tih sedam članova Vijeća, mogli smo to odraditi, da se do 15. srpnaj sazove plenarna sjednica. Ima i puno drugih točaka koje se mogu odraditi do 15. srpnja i nema razloga za zastupnici ne rade - rekla je. Kazala je kako je HDZ u koliziji. 

- Njihovi ministri rade, nije mi jasno zašto njihovi zastupnici nisu danas došli - naglasila je. 

Goran Beus Richemberg (HNS) kazao je kako je HDZ-ova praksa u segmentu nacionalne sigurnosti postala iznimno opasna. 

- Ne samo  da godinu dana nećemo imati građanski nadzor nego se proizvela jedna histerična atmosfera koja traje već sedam ili osam mjeseci, u kojoj se bez ikakve pameti i zdravg razuma ugrožava sustav nacionalne sigurnosti. Najprije ultimativnim zahtjevima i pojavnjenjem svega što se događa u vezi SOA-e i zahtjevom da se razriješi čelnik i dovođenjem u situaciju da ta trakavica traje mjesecima, pritiscima na premijera što je izravno, htjeli mi to priznati ili ne, stvaralo atmosferu u kojoj je SOA bila izložena vanjskim pritiscima, a to nisu povoljni uvjeti za rad.S druge strane, slušali smo o takozvanoj domovinskoj sigurnosti o kojoj ne znamo niti jednog jedinog slova. Pod krinkom priče o nekom novom sustavu zapravo se pokušava ugroziti postojeći - rekao je Beus. Ovu situaciju posebno opasnom smatra zbog migrantske krize, koja se može ponoviti. 

- Situacija koja je skopčana s terorizmom. Je li moguće da netko tko se tako gromoglasno naziva domoljubom i promovira domoljubnu politiku, kad se treba pokazati, zapravo pokazuje da vodi politiku koja ugrožava nacionalnu sigurnost. Žao mi je što je HDZ postao talac ili nekih osobnih ili nekih drugih stranačkih taština i interesa, da sigurnost države stavlja na kocku zbog nekih kaprica - rekao je. 

Miroslav Tuđman (HDZ), koji nije bio na sjednici, objasnio je razloge. 

- Odbor nema mogućnost birati članove Vijeća za građanski nadzor, nego samo predlaže kandidate koje bira Sabor. Ovo je čista farsa jer je SDP jasno rekao da je protiv sazivanja sjednice Sabora. Prema tome, nema logike da išta odlučujemo na odboru - rekao je Tuđman. 

Ostojić: SDP je prekinuo cirkus i agoniju

Nakon propale sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Ranko Ostojić (SDP) osvrnuo se na aktualne teme. Doduše, nije htio komentirati teme o kojima će se u 17 sati razgovarati na Predsjedništvu SDP-a.

- Današnja sjednica predsjedništva je uvod za sljedeću sjednicu glavnog odbora SDP-a koji donosi odluku o eventualnim koalicijama - kratko je kazao. 

Osvrnuo se i na zatvaranje graničnog prijelaza Batina. 

- Zahvaljujem vam se na pitanju, ali prije jedno osam mjeseci sam prestao biti ministar unutarnjih poslova, niti sam više na čelu kriznog stožera pa na to pitanje nisam ovlašten odgovoriti. To ćete morati pitati one koji su odgovorni, da li su radovi u pitanju ili je eventualno procjena opasnosti od eventualnog ulaska osoba koje bi pokušale ući u hrvatsku mimo dogovora i dogovorenih situacija. Ja nisam u situaciji niti nemam punu informaciju da tako nešto mogu odgovoriti - rekao je.

Dodao je kako je oduvijek govorio da rješenjen nisu ograda i žica. Potrebna je, smatra, jedinstvena politika Europske unije, koja to mora riješiti ostvarivanjem ugovora s Turkom. 

- To mora biti riješeno na izvoru - rekao je. 

Na pitanja o Mostovoj suradnji sa SDP-om, ali bez Milanovića, kao i o velikoj koaliciji SDP-a i HDZ-a, kratko je poručio: 

- Nemam komentara. 

Komentirati nije htio ni izbore u HDZ-u. 

- Što se tiče SDP-a mi smo postigli ono što je bilo potrebno – prekinuli cirkus i agoniju i doveli do toga da se mandate vrati građanima i da građani odluče o tome tko će voditi Hrvatsku - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.