Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
28 komentara

Nakon cirkusa: O poljoprivredi raspravlja samo 20 zastupnika

Hrvatski sabor danas raspravlja o konačnom prijedlogu Zakona o poljoprivredi kojim se, kao ističe Vlada, osigurava održivi razvoj poljoprivrede te povećava konkurentnost

Zagreb: Sabor raspravlja o konačnom prijedlogu zakona o poljoprivredi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28 komentara

Sabor raspravlja o Zakonu o poljoprivredi, dan nakon što je oporba okupacijom saborske govornice spriječila da se raspravi u srijedu poslijepodne mimo procedure. Zakon brani resorni ministar Tomislav Tolušić, a u 11 sati uz predsjedavajućeg u Velikoj vijećnici bilo je 20 zastupnika. Josip Križanić (HDZ) osvrnuo se na akciju oporbe: 

- Imali smo jučer predstavu za govornicom. Bojim se da ona nije urodila plodom. Mislio sam da će ovdje danas biti 150 zastupnika, nažalost nema nas ništa više nego jučer, čak nas je i manje - ustvrdio je Križanić.

PRATITE UŽIVO

Oporba i vladajući upozorili su kako Hrvatska nema poljoprivrednu strategiju. Ivan Lovrinović (PH) ustvrdio je da od osamostaljenja nikada nismo imali manju poljoprivrednu proizvodnju. 

OPORBA OTIŠLA S RASPRAVE I mi ovo plaćamo: Zastupnici se vrijeđaju, prekidaju sjednice

- Imamo snažan pad. Obiteljska gospodarstva ubrzano propadaju, mljekara je 2002. godine bilo 60.000, a sada ih je 3750. Zašto ne isplaćujete sto posto potpora u poljoprivredi umjesto 80 posto? Poljoprivredna politika svodi se na uništavanje poljoprivrede u Slavoniji u prvom koraku, a u drugom formiranje savjeta za pomoć Slavoniji. Nemojte nas više farbati, nemate poljoprivrednu politiku i improvizirate - ustvrdio je. 

Ministar se složio da poljoprivreda treba pomoć jer se 20 godina politika u tom sektoru nije vodila na pravi način. 

- Moramo nešto promijeniti i mijenjamo. Poljoprivrednici vide svjetlo na kraju tunela, redovito se isplaćuju poticaji - uzvratio je ministar.

Zagreb: Sabor raspravlja o konačnom prijedlogu zakona o poljoprivredi | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Miro Bulj (Most) upozorio je da se Hrvatska približava uvozu od 3 milijarde eura prehrambenih proizvoda, a najviše uvozimo svinjetinu.

Zagreb: Sabor raspravlja o konačnom prijedlogu zakona o poljoprivredi | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Više nemamo svinja i svinjogojstvo smo uništili do maksimuma - upozorio je. 

Ministar je uzvratio da mu je prioritet u ovom mandatu upravo stočarstvo pa tako i svinjogojstvo. 

- Slažem se kada je riječ o uvozu, ali moramo podići svijest građana koji kupuju te uvozne proizvode. Napravimo da kupuju hrvatske proizvode, a ako se netko za to bori to je Ministarstvo poljoprivrede - kazao je Tolušić. 

Ministar je izvijestio da su poticaju hrvatskim poljoprivrednicima među najvećima na razini Europske unije. .
- Prošli mjesec isplaćeno je milijardu i sto milijuna kuna avansa poticaja, do sad najveći avans ikad isplaćen kad govorimo o hrvatskoj poljoprivredi - kazao je Tolušić.

Opomene u Saboru

U slobodnim govorima u Saboru tema je bila oporbena uzurpacija saborske govornice. Sunčana Glavak (HDZ) i Nikola Grmoja (Most) zaradili su opomene.  

- Dotaknuli smo novo dno, došli do crte za koju se nadam da je nikada nećemo prijeći. Nisko smo spustili ljestvicu. Jesmo li sami u pitanje doveli moral i vjerodostojnost zastupnika. Od seksističkih kvalifikacija na račun zastupnica do neprimjerenih ispada. Da to nije bila briga za poljoprivredu razotkrilo se danas tijekom rasprave jer većina nasilnika za govornicom nije bila u sabornici i govorila o temi za koju su se kleli da je razlog uzurpiranja rada Sabora - ustvrdila je HDZ-ova zastupnika.  
Pozvala je zastupnike da se zapitaju kakvu poruku šalju građanima i gdje je granica.

- Doći će trenutak u kojem će građani izraziti glasno prijezir prema onima koji na ovakav način se odnose prema instituciji Sabora - poručila je Glavak.
Za riječ se javio Nikola Grmoja (Most) i prozvao HDZ-ovu zastupnicu da govori neistine.

- Niti jedan seksistički ispad nije bio u Saboru.  Josip Đakić vrijeđao je Tomislava Panenića. Tada je počela nabrijana atmosfera u Saboru. Potom je Branko Bačić vrijeđao Miru Bulja i mene s jako neprimjerenim riječima. Doći će vrijeme kolegice Glavak kada će ljudi s prijezirom odbaciti ovakvu politiku. Ako se ičega sramim, sramim se svake ukradene kune građanima, svake korupcijske afere HDZ-a, sramim se osiromašenim građanima koji odlaze iz Hrvatske, zbog toga se sramim kao hrvatski političar - uzvratio je Mostovac, a zbog kršenja poslovnika zaradio je opomenu od predsjedavajućeg Bože Petrova. Za povredu poslovnika javila se i Sunčana Glavak:

- Kolega Grmoja pozivam još jednom na toleranciju, argumente i kvalitetnu raspravu. Kolega Grmoja čitavo vrijeme krši poslovnik. Ne možemo se ne ponašati po pravilima, zakonima i poslovniku. Vi to činite iz dana u dan i to vam se toleriraju. Molim vas budite razumni i budite pristojni - poručila je Glavak i dobila opomenu jer je institut povrede poslovnika iskoristila za repliku.
Arsen Bauk (SDP) smatra da je intervencija opozicije bila opravdana.

- Nadam se da će praksa strožeg sankcioniranja zastupnika biti manje prisutna u  budućnosti, jer ponekad samo dajete veću pozornost nekima nego što bi objektivno znanjem, radom i angažmanom zaslužili kad od njega napravite žrtvu. Bez velike dramatike, samo se smirimo. Jučer je bila južina pa je to valjda utjecalo  - kazao je Bauk. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message