Obavijesti

News

Komentari 76

Radnici Gredelja u prosvjedu: Čačiću pi..., zašto si nas izdo?

Radnici Gredelja u prosvjedu: Čačiću pi..., zašto si nas izdo?
7

Ovo je treći prosvjed na Markovu trgu od kada su oni opet dozvoljeni. Okupilo se 600 prosvjednika. Primit će ih ministar Hajdaš Dončić, ali u Ministarstvu prometa

VIDEO

Radnici  Tvornice željezničkih vozila Gredelj su u četvrtak započeli prosvjed ispred starog pogona Gredelja u Trnjanskoj ulici u Zagrebu, te su krenuli prema upravnoj zgradi HŽ-a u Mihanovićevoj ulici. Nakon toga su otišli prema sjedištu Vlade na Markovom trgu. 

Radnici inače prosvjeduju protiv smanjenja broja zaposlenih i podjele tvrtke na dva dijela. Osim toga, radnici su i protiv otvaranja stečaja, a prozivaju članove Vlade za propast Gredelja. Upravu Hrvatskih željeznica pozvali su na odlazak. Uzvikuju i "Čačiću pi.., zašto si nas izdo" te pjevaju "U boj za narod svoj". 

Sever je u Vladu inače otišao provjeriti hoće li čelnici primiti radnike Gredelja te im je rekao kako je u ministarstvu Siniša Hajdaš Dončić te da će ih primiti tamo. 

Iako je ovo treći prosvjed od kada su prosvjedi dozvoljeni, ovaj je i najmasovniji. Pred Vladom se okupilo oko 600 ljudi.

Prema planovima uprave i HŽ Putničkog prijevoza Gredelj bi trebao biti podijeljen na dva društva i to na Gradnju vozila te Tehničke servise, u kojima bi ukupno radilo nešto više od 700 radnika. Trenutačno u Gredelju radi 1465 ljudi. Prema mišljenju sindikata, broj radnika bi mogli smanjiti na 1100 ili 1150, ali ne za više od 700.

Sastanak s ministrom

Ministar Siniša Hajdaš Dončić je primio prosvjednike. Nakon sastanka je rekao kako ovo nije nimalo ugodna ni lijepa tema jer se radi o sudbinama obitelji.

- Iskreno mi je žao da je do ovog moralo doći ali ekonomski je ovo jedina moguća odluka za Gredelj. Ostavljeno mi je 6 milijardi kn duga u 53 firme koje ministarstvo ima u svojoj nadležnosti i ja to moram riješiti. Jedino racionalno rješenje je stečajni postupak. Zaista želim vjerovati da će se tako spasiti  veći dio zaposlenika koji nisu krivi za situaciju u kojoj su se našli. Stečaj ne znači likvidaciju. Preuzimam odgovornost za ovu situaciju ali nisam kriv za rad bivših uprava - rekao je Hajdaš Dončić. Rekao je i kao je dao smijeniti gospodina Grgića. Na optužbe prosvjednika da je stečaj zapravo pokušaj gašenja Gredelja, ministar kaže kako ne vjeruje u teorije zavjere te kako je ovo ekonomija i stvarni život. 

Miro Margeta, predstavnik nezavisnih sindikata Gredelja, je pak rekao kako ih je ministar primio samo da ih makne s Markova trga.

-  Postupak stečaja je pokrenut, to je pokušaj spašavanja Gredelja, a zapravo je pokušaj gašenja. Ministar je rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći, a mi nećemo odustati nego ćemo napraviti stožer za obranu Gredelja i nećemo ga tako lako dati - rekao je Margeta i dodao da isporuke u druge zemlje i dalje izvršavaju te da će pokušati zadovoljiti svoje klijente. Dodao je i kako je sastanak s ministrom farsa.  

- Bojimo se da je odlučio da se stečaj neće zaustaviti i smatramo da je to velika greška, posla ima, treba nas samo pustiti da radimo. Smjena Grgića je ministrova odluka mi to nismo znali - rekao je Margeta. 

Krešimir Sever je pak rekao kako Vlada i HŽ žele eliminirati Gredelj. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.