News

Komentari 146

Oproštaj socijalnih radnica od kolegice: 'Mi smo nezaštićene!'

Oproštaj socijalnih radnica od kolegice: 'Mi smo nezaštićene!'

Nakon ubojstva kolegice Blaženke Poplašen (50), socijalne radnice organizirale su prosvjed ispred Ministarstva za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku. Primit će ih Plenković

Borimo se i pod velikim smo stresom, a nemamo nikakvu sigurnost, kažu socijalne radnice.

Nakon ubojstva kolegice, socijalne radnice organizirale su prosvjed ispred Ministarstva za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prosvjed je službeno počeo u 12.10 sati, točno 24 sata nakon što je jučer u Đakovu ubijena njihova kolegica Blaženka Poplašen (50), a na Trg Nevenke Topalušić došlo je oko tisuću socijalnih radnica. Zavijeni u crninu, palili su svijeće za tragično preminulu kolegicu.

Između ostalog, traže veću zaštitu, ali i ostavku ministrice Nade Murganić. Ona je, odjevena u crno, došla na prosvjed, ali nije ništa govorila.

'Gađaju nas ciglama, zaključavaju u urede...'

- Nasilje je svakodnevica u našem poslu - ispričala nam je Vesna Kanceljak iz Centra za socijalnu skrb sa zagrebačke Trešnjevke.

Smatra da ih sustav ne štiti dovoljno. Verbalni napadi koje trpe, kaže, gotovo su konstantni, a ima i mnogo gorih stvari.

- Klijent me jednom zaključao u uredu i iskopčao mi telefon kako ne bih mogla zvati pomoć. Drugi put je kolegicu i mene, dok smo bile u uredu, muškarac iz vana gađao ciglom - prepričava Kanceljak s kakvim se sve stvarima susreću u svakodnevnom radu.

U takvim se situacijama, dodaje, znaju obratiti policiji, ali na pitanje dobije li klijent tada drugog socijalnog radnika, odgovara kako se opet vrati njima, što mu ostavlja mogućnost da ponovo izazove nasilje.

- Drugog socijalnog radnika korisnici mogu dobiti samo na vlastiti zahtjev. Postoje kanali za žalbu na naš rad, ali nema kanala kroz koji bismo se mi mogli žaliti - kaže socijalna radnica s tridesetogodišnjim iskustvom rada u sustavu.

Istaknula je kako veliki broj njezinih kolegica, kao posljedicu stresa, ima rak ili PTSP, no sustav ni ne zna o kolikoj se brojki radi, jer ne vodi evidenciju.

- Povjerenja u sustav već odavno nemam - zaključila je Kanceljak.

 A da vjeruju da su nezaštićeni, govorili su danas njezini mnogobrojni kolege. Neki kažu da noćas, što od straha, što od muke, nisu mogli spavati.

Podsjetili su kako Blaženka Poplašen nije prva žrtva svog klijenta.

Nezaposleni soboslikar, nezadovoljan iznosom socijalne pomoći, krajem 2000. u Centru za socijalnu skrb Split ubio je socijalnog radnika Jakova Kudrića.

Sastanak s Plenkovićem i Murganić

Premijer Andrej Plenković i ministrica demografije, mladih i socijalne politike Nada Murganić primit će u 12.30 sati u Vladi predsjednika Komore socijalnih radnika Antuna Ilijaša te predstavnike Udruge socijalnih radnika i Sindikatom zaposlenih u djelatnostima socijalne skrbi.

Premijer i ministrica sastaju se s predstavnicima socijalnih radnika nakon tragičnog događaja koji je pogodio Đakovo u srijedu, kada je korisnik Centra za socijalnu skrb usmrtio vatrenim oružjem svoju socijalnu radnicu te je još kritično ranio pravnika.

Nakon sastanka predviđene su izjave za medije.

Najčitaniji članci