Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
24 komentara

Prosvjed za čisti zrak: Hodali u krug i blokirali granični prijelaz

Sl. Brod: Udišemo ovaj zrak svaki dan, smrdi strašno, glava me uvijek boli kada se jako osjeti smrad u zraku i sve ovo utječe na djecu, kažu prosvjednici i od vladajućih traže rješenje

Foto: Franjo Lepan/24sata
24 komentara

Unatoč hladnom vremenu i temperaturi od – 5 stupnjeva Celzijusa u blizini graničnog prijelaza između Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Slavonskom Brodu okupilo se oko više stotina prosvjednika za čist zrak.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nakon toga su na raskrižju kod Trgovačkog centra Colosseum na oko dvadesetak minuta blokirali promet prema graničnom prijelazu hodajući u krug preko pješačkih prijelaza.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Udišemo ovaj zrak svaki dan, smrdi strašno, glava me uvijek boli kada se jako osjeti smrad u zraku i sve ovo utječe na djecu. Imam dvoje djece, jedno ima poteškoća s kašljem, bronhitisom i alergijom, te vjerujem da ovaj zagađeni zrak utječe na to - rekla je Sanja Burazer.

Dodavši kako nitko nije za zatvaranje rafinerije nego rješavanje problema. I ovaj prosvjed ujedinio je sve brodske inicijative za čist zrak, samo još nedostaje veća nazočnost građana, što bi natjeralo sve odgovorne da ispune njihove zahtjeve.

- Već osam godina mi i naša djeca ne udišemo čist zrak zbog Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. Ovaj prosvjed smo nazvali „Imamo muda“ da pokažemo Vladi Hrvatske da ih stvarno imamo. Došli smo ovdje u blizinu granice, jer niti od jedan zahtjeva sa našeg posljednjeg prosvjeda nije ispunjen. Umjesto da u Slavonski Brod dođe Vlada, poslali su nam predstavnike Ministarstva zaštite okoliša, na sastanak koji je zakazan za idući tjedan u Bosanski Brod oni nas nisu niti pozvali. Nećemo više ovo trpjeti, jer želimo zaštiti svoju djecu - kažu prosvjednici.

Svi prosvjednici kao i na dosadašnjim prosvjedima su jedinstveni u svojim zahtjevima, bilo je onih koji su pozivali na radikalnije mjere poput da se odmah zatvore JANAF-ovi ventili na naftovodu koji ispod Save doprema sirovu naftu rafineriji.

- Glavna poruka je kako želimo čist zrak za našu djecu i kako je kolega rekao da imamo muda i napravimo prvi korak koji drugi ne žele napraviti. To je da se maknemo s Korza i dođemo do granice. Mislimo da su se stvari pomaknule s mrtve točke, ali vrlo malo, što nije dovoljno. S mrvicama se nećemo zadovoljiti, jer ih osam godina već kupimo i ništa nismo dobili. Vrijeme ističe i ovime želimo pokazati kako smo tu i ne želimo odustati, te ćemo napraviti sve što je potrebno - rekao je Dalibor Vašarević, voditelj građanske inicijative okupljene u Facebook grupu "Kad ako ne sad...Brođani, ne dajte da nas truju". Prosvjed je mirno okončan, ali uz poruku da se nastavlja, idući puta još većim građanskim neposluhom i tako sve do ispunjenja njihovih zahtjeva, a glavni je čist zrak za sve koji žive na obje obale rijeke Save. – I za njih s one strane Save imamo muda – poručio je Mladen Sudar, jedan od organizatora prosvjeda.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message