Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
107 komentara

Sindikalci: Milanoviću, držite se kao da se vas to ne tiče...

Prosvjed je počeo u 10.30, a organiziraju ga sindikati INAŠ, SING, EKN i udruge branitelja ZAK INA, KVIN, KVDR INA Rijeka uz potporu Sindikata hrvatskog vozača

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prosvjedni skup "Danas INA, sutra Hrvatska" održao se danas na Markovu trgu. Prosvjed je počeo u 10.30 sati, a organizirali su ga sindikati  INAŠ, SING, EKN i udruge branitelja ZAK INA, KVIN, KVDR INA Rijeka uz potporu Sindikata hrvatskog vozača i Sindikata novinara Hrvatske .

Prosvjedom su željeli ukazati na važnost zaštite INA-e.

Prije toga, oko 9.45 sati, radnici INE su se okupiti na Trgu bana Jelačića te su Radićevom ulicom krenuti prema Markovom trgu. Na spomen premijera Zorana Milanovića počeli su glasno zviždati.

INA, nekad ponos Hrvatske, sada se pretvara u mađarsko skladište – dignite glas i zaustavite uništavanje INE, za bolju budućnost naše djece. Ne dajmo da nas gaze oni koji nisu gradili INA-u, a sada je uništavaju - poručili su organizatori prosvjeda.

[video: 1001877 / ]

Pridružuju im se i radnici Imunološkog zavoda

Prosvjednicima su se pridružili radnici Imunološkog zavoda koji još nisu primili četiri plaće, javlja HRT.

[video: 1001876 / ]

Sindikalistima su se na Markovom trgu pridružili i branitelji koji danima prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja, predvođeni Đurom Glogoškim .

[video: 1001889 / ]

'Premijer šuti, ne čini ništa'

Ozren Matijašević ,  predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata, prozvao je Vladu za veleizdaju.

- Ako je, a je, čin veleizdaje ugovor strateških partnera nastao u koruptivnim okolnostima radi čega bivši premijer sjedi u zatvoru, onda je postupanje i nepostupanje hrvatske Vlade na čelu sa Zoranom Milanovićem jednako činu veleizdaje. I u slučaju INA-e i u slučaju Imunološkog zavoda -rekao je Matijašević, a prosvjednici ga podržali pljeskom.

- Imunološki zavod su spakovali u stečaj . Prije stečaja preko radio etera puni bezobrazluka s u vodili pregovore o preuzimanju Imunološkog zavoda s odabranim likom. Kada im to nije uspjelo, kada se Imunološki zavod vratio u svijet rada, onda nečinjenjem otežavaju funkcioniranje zbog toga što su ga zamijenili odabranima, nanoseći štetu s nesagledivim posljedicama svim građanima Lijepe naše - kazao je Matijašević, a prosvjednicu su glasno uzvikivali: 'Lopovi, lopovi!'

-Kada je riječ o INA-i, prije godinu i pol dana, Vlada je donijela okvir za vođenje pregovora s Mađarima. Taj okvir podržali su svi građani, radnici i njihove obitelji i predstavnici radnika. Što se od tada dogodilo. Pustili su ministra Vrdoljaka da jedini ispred Vlade pregovara u skladu s tim okvirom, a premijer šuti, ne čini ništa. Štoviše u nekoliko navrata, oprečne izjave na pokušaje da se u normalnim okolnostima vode pregovori i da  INA ostane u hrvatskim rukama.Predsjednik Nadzornog odbora Petrović je u više navrata ispod stola pokušao raditi mimo donesenih okvira u kojima se pregovori moraju voditi - rekao je.

[video: 1001931 / ]

Sever: Nismo im mi važni, važne su im samo fotelje

Jedni i drugi su se odnarodili od onih koji su im dali potporu i nisu im važni, važne su im samo njihove fotelje. Što su činili ove tri godine, smjenjivali su one koji su bili postavljeni prije njih i postavljali svoje ljude, stavljali su ih za direktore državnih poduzeća, javnih tvrtki, a pri tome nas uvjeravaju sve više da država nije dobar gospodar pa to pokazuju na ovom primjeru i na Imunološkom zavodu. Pokazali su nam da nisu dobri sluge svojem narodu. Trebamo im poručiti da konačno riješe pitanje INA-e, da neka stanu iza INA-e, svojega naroda, iza građana jer praktički što će biti kad odu, već niti danas ne mogu ništa, to je danas prazan prostor. Svejedno im je što ćemo mi danas reći ovdje, svejedno im je što im poručuju branitelji iz Savske, djelatnici sisačke rafinerije, djelatnici Imunološkog zavoda i u toj svojoj važnosti niste zaslužili ništa drugo nego naš prezir - rekao je sindikalist Krešimir Sever.

[video: 1001921 / ]

'Premijeru, razočarani smo!'

Sindikalistica Maja Rilović održala je govor na Markovu trgu u kojem je prozvala premijera Zorana Milanovića.

- Nakon što je u nekoliko valova bez posla ostalo preko 4000 radnika INA-e, ovih dana još 338 radnika doznat će svoju sudbinu. Nove liste se i dalje pripremaju. Radnicima INA-e je očito namijenjena podjela u dvije grupe : na one koji se nalaze u programu zbrinjavanja i na one koji će se u njemu naći. Zaustavite ovu kadrovsku devastaciju INA-e. Ne damo INA-u! - kazala je Rilović.

Radnici su skandirali: "Ne damo INA-u!"

- Mnogi od nas ovdje su gradili INA-u, a sada strahuju za svoj posao i o njihovoj sudbini odlučuju oni za koje su ljudi samo brojke, kojima INA nije u srcu, koje nije briga za budućnost INA-e i njenih radnika ni za hrvatske nacionalne interese. Za njih je INA samo tvrtka u kojima dobivaju velike menadžerske plaće i nova alineja u njihovom životopisu - kazala je. Pozvala je Milanovića da se jasno i bez fige u džepu očituje o pitanju INA-e te mu je probudila da se probudi i kaže dosta te zaustavi "pogubne odluke o gašenju sisačke rafinerije".

- Razočarani smo gospodine Milanoviću jer se vi i dalje držite kao da se vas to ne tiče ,a posljedice sustavnog uništavanja INA-e osjetit će hrvatsko gospodarstvo i građani to imaju pravo znati. Vi kao premijer ove zemlje imate dužnost reagirati. Ja sam INA. Mi smo INA. INA je Hrvatska. Moramo zaustaviti uništavanje INA-e za bolju budućnost Hrvatske i život budućih generacija jer danas INA, sutra Hrvatska! - poručila je Rilović.

[video: 1001899 / ]
[video: 1001960 / ]
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message