News

Komentari 0

Prosvjedi: Hongkonški studenti i učenici počeli bojkot nastave

Prosvjedi: Hongkonški studenti i učenici počeli bojkot nastave

Na društvenim mrežama objavljene su fotografije tinejdžera poredanih ispred srednjih škola s transparentima. Ponedjeljak je bio prvi dan škole nakon ljetnih praznika

Stotine hongkonških studenata i učenika u ponedjeljak su zamijenili predavanja i nastavu demokratskim prosvjedima, u najnovijem činu prkosa protuvladinom pokretu koji je grad pod kineskom vladavinom uvukao u najveću političku krizu u desetljećima. 

Bojkot je uslijedio nakon vikenda najnasilnijih prosvjeda u protekla tri mjeseca. Prosvjednici su palili barikade i bacali benzinske bombe, a policija je uzvratila vodenim topovima, suzavcima i palicama. 

Interventna policija obilazi podzemnu željeznicu MTR gdje su izbili jedni od najžešćih sukoba. 

Stotine studenata okupilo se ispred kineskog Sveučilišta Hong Kong. Držali su govore na pozornici ispred natpisa "Ujedinjeni studenti, bojkot za naš grad". 

"Došao sam reći da se ni nakon ljetnih praznika nismo vratili normalnom životu, moramo se nastaviti boriti za Hong Kong", rekao je 19-godišnji student koji se predstavio kao Chan. 

"Ovi prosvjedi su me potaknuli da više brinem o društvu i onima čiji se glas ne čuje", dodao je. 

Na društvenim mrežama objavljene su fotografije tinejdžera poredanih ispred srednjih škola s transparentima. Ponedjeljak je bio prvi dan škole nakon ljetnih praznika. 

Prosvjednici su pozvali na opći štrajk, ali se većina ipak vratila u normalu. Trgovine su otvorene, vlakovi voze, a radnici odlaze u urede diljem globalnog financijskog središta.

Tisuće prosvjednika blokirale su u nedjelju prometnice i javni gradski prijevoz do aerodroma u Hong Kongu s ciljem da privuku svjetsku pozornost na njihov pokušaj prisiljavanja Pekinga da omogući veću autonomiju bivšoj britanskoj koloniji, koja je pod kineskom vladavinom od 1997. godine.

Prosvjedi u Hong Kongu prerasli u "iznimno nasilje", kaže Kina

Događaji u Hong Kongu "potpuno su premašili opseg slobodnih prosvjeda" i prerasli su u "ekstremno nasilje", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Nedavni prosvjedi ugrozili su vladavinu zakona i reda u Hong Kongu, zaprijetili sigurnosti građana i ozbiljno ugrozili načela "jedne zemlje, dva sustava", rekao je glasnogovornik Geng Shuang.

Dodao je da Peking podržava hongkonšku čelnicu Carrie Lam u vladavini u skladu sa zakonom i podržava gradsku policiju u naporima da održi red.

Tisuće hongkonških srednjoškolaca i studenata u ponedjeljak je bojkotiralo nastavu i mirno se okupilo u prosvjedu za demokraciju, najnoviji čin otpora antivladinog pokreta  zbog kojeg je grad pod kineskom vladavinom potonuo u krizu.

Bojkot je slijedio nakon vikenda obilježenog jednim od najgorih nasilja otkad su neredi eskalirali prije više od tri mjeseca, tijekom kojih su prosvjednici palili barikade i bacali molotovljeve koktele, a policija je odgovarala vodenim topovima, suzavcem i palicama.

Tisuće studenata okupilo se na brežuljku u kampusu kineskog sveučilišta pod olovnim nebom, gdje drže govore na pozornici s crnom pozadinom na kojoj piše "Studenti u zajedničkom bojkotu za naš grad".

 

 

Najčitaniji članci