News

Komentari 4

Prosvjedi protiv Lukašenka, policija privela 135 prosvjednika

Prosvjedi protiv Lukašenka, policija privela 135 prosvjednika

Bjeloruska policija privela je 135 prosvjednika koji su sudjelovali u nedjeljnim demonstracijama, čiji sudionici traže Lukašenkovu ostavku

Bjelorusiju, državu s oko 9,5 milijuna stanovnika, koju Rusija vidi kao tampon zonu prema NATO-ovim članicama, potresaju masovni prosvjedi još od 9. kolovoza, kada su održani predsjednički izbori na kojima je pobijedio Aleksandar Lukašenko. Njegovi protivnici tvrde da je glasanje bilo namješteno i traže Lukašenkovu ostavku.

U glavnome gradu Minsku i u ostalim bjeloruskim gradovima u nedjelju je održano više od 120 mimohoda. U nekima je sudjelovalo nekoliko desetaka prosvjednika, a u nekima njih više stotina, objavili su lokalni mediji. 

Neki su prosvjednici isticali bijele zastave s crvenom prugom po sredini, koje su simbol oporbe, izvikujući "Živjela Bjelorusija".

Oporbeni čelnici su rekli da je u Bjelorusiji od početka prosvjeda u kolovozu do danas privedeno više od 30.000 ljudi.

Lukašenko je na vlasti već 26 godina.

Europska unija uvela je zabranu putovanja te je zamrznula imovinu gotovo 50 bjeloruskih dužnosnika, izražavajući tako neslaganje s održavanjem izbora za koje Zapad tvrdi da su namješteni, kao i zbog Lukašenkova obračuna s protivnicima.

Najčitaniji članci