News

Komentari 253

Prosvjedi: U Zadru objesili sve stranke na rimski Stup srama

Prosvjedi: U Zadru objesili sve stranke na rimski Stup srama

Tijekom dana 'Fejsbukovci' su prosvjedovali mnogim gradovima diljem Hrvatske. U Slavonskom Brodu okupilo se oko 150 prosvjednika, među njima bio je i Ivan Pernar

ZADAR - "HDZ dosta je", "HDZ lopovi" , "Mladi, obrazovani i bez perspektive" i "Jaco odlazi" , "II mirovinski stup je pljačka" pisalo je na transparentima koje su nosili prosvjednici na protuvladinom prosvjedu organiziranom preko Facebooka u Zadru - dugogodišnjoj utvrdi HDZ-a. Prosvjednici, njih oko 150 nosili su i "Škrabicu za Jacin tečaj engleskog". S Narodnog trga u subotu u podne uputili su se Kalelargom do rimskog Foruma. Na Stup srama objesili su transparent s napisom HDZ, te ispod njega  i SDP, HSS, HNS i HSP . Pri povratku na Narodni trg zapjevali su "Jadranka znaj svemu je kraj, idi i više se ne vraćaj". Pored povorke, ali u suprotnom smjeru prošao je Zadranin Zdravko Livaković, bivši državni tajnik i izazvao negodovanje prosvjednika.  Prosvjed se nastavlja u srijedu u 18 sati.

SLAVONSKI BROD -  Dole Vlada, HDZ lopovi, Odlazi Jadranka, Marušiću odlazi… samo su neke od parola koje su izvikivali Facebook prosvjednici, njih oko 150, na mirnom prosvjednom skupu koji je održan u subotu s početkom u 12 sati ispred zgrade Županije Slavonskom Brodu. Uglavnom mladim i nekolicini starijih prosvjednika pridružio se i Ivan Pernar začetnik Facebook pokreta. Većina govornika iznijela je nezadovoljstvo zbog teškog gospodarskog stanja u županiji koja je pri vrhu ljestvice po nezaposlenosti. 

- Žao mi je što nas danas ovdje nije više. Ne znam što misli 18 tisuća nezaposlenih u ovoj županiji, gdje su sada, gdje su svi oni koji rade, a ne primaju plaću, gdje su branitelji, zar pristaju na mrvice koje im daje Vlada. Znamo kako se zapošljava u slavonskobrodskoj bolnici, ako imaš 5000 eura dobit ćeš posao – rekao je jedan od prosvjednika. 

 - HDZ me napada jer se boji da ću ih skinuti s vlasti, a SDP jer se boje da neće dobiti vlast – rekao je Ivan Peranar. 

– Narod se boji i zato nas nema više na prosvjedima – rekli su govornici što se moglo i vidjeti po jednoj grupi Brođana koja je stajala preko ulice stotinjak metara od mjesta prosvjeda. Nakon službenog dijela svi su se prosvjednici u organiziranoj koloni uputili do sjedišta HDZ-a u Zajčevoj ulici. Tamo su se kratko zadržali uz povike: Dole HDZ-e, bando, lopovi. Ispred sjedišta HDZ-a prosvjednicima se pridružio Vlado Mašić, čovjek koji šesti dan u Požegi ispred Općinskog suda štrajka glađu zbog devet neisplaćenih plaća dok je radio u bivšem Kamen Ingradu d.d.. – Dovezli su me, jer jedva stojim na nogama. Umrijet ću od gladi pa neka me tamo pokopaju. Vidite što nam rade, nemojte to dozvoliti – poručio je Mašić prosvjednicima. Prosvjed je prošao mirno, pod budnim okom nekoliko policajaca bez potrebe za njihovom intervencijom.

VARAŽDIN - U Varaždinu se na glavnom trgu u 11 sati okupilo se oko 1500 prosvjednika. Marširali su centrom grada na čelu s navijačkom skupinom White Stones. Nikakvih incidenata s policijom nije bilo. Prosvjednici su se zaustavili ispred gradske organizacije HDZ-a i ispred vrata ostavili ružu. Time su htjeli poručiti vladajućima da se nadaju da će se ruža koja predstavlja Hrvatsku ipak oporaviti. Nosili su transparente 'Dolje Vlada i HDZ', 'HDZ - brod luđaka bez kormilara'. Šetnja je trajala sat vremena, a zatim su se prosvjednici mirno razišli.  

VIROVITICA - Ni treći mirni prosvjed članova Facebooka s virovitičkog područja, koji je počeo oko 10, a završio poslije 11 sati nije u središtu grada, ispod sata, okupio više od dvadesetak mladića i djevojaka. Predvođeni organizatorom Sašom Horžićem mladi su postavili svoje transparente koji slikovito i vjerno svjedoče o njihovim zahtjevima upućenih poglavito vladajućem HDZ-u i premijerki Jadranki Kosor.  

 - Vlada HDZ-a treba otići i trebaju doći drugi ljudi, tvrde virovitički prosvjednici ističući kako im se u Virovitici ne pridružuje veći broj građana zbog straha od HDZ-a koji vlada gradom i Virovitičko-podravskom županijom. 

U Zagrebu novi prosvjed u nedjelju

'Fejsbukovci' za danas najavljuju nove prosvjede diljem Hrvatske. Novi prosvjed u Zagrebu zakazan je za nedjelju u 16 sati na Cvjetnom trgu. 

Koprivnica - 17 sati 

Split i Osijek - 18 sati 

Rijeka - 19 sati 

Najčitaniji članci