Obavijesti

News

Komentari 3

Prosvjedovali zbog otpada u Marišćini: Uskraćujete nam pravo na čisti zrak i trujete nas!

Prosvjedovali zbog otpada u Marišćini: Uskraćujete nam pravo na čisti zrak i trujete nas!
5

Jedna od organizatorica prosvjeda Davorka Simčić istaknula je da stanovnici okolnih mjesta godinama trpe smrad iz Marišćine te da se njegov intenzitet i dalje ne smanjuje...

VIDEO

Općina Viškovo nedavno je dobila status Općine - prijatelja djece i u našoj školi je preko 900, a u vrtićima oko 200 djece, no djeca nam odrastaju u zagađenom zraku i ne mogu izaći iz kuća. To je nešto što ne smijemo dopustiti. Neka se tehnologija već jednom promijeni i osuvremeni. Svjesni smo da se otpad mora negdje zbrinjavati, ali ovdje su se dogodile katastrofalne greške. Djecu učimo razvrstavanju otpada kod kuće samo da bi taj isti otpad ovdje završavao na isti kup - kaže zabrinuta baka Sonja Jurić, jedna od stotinjak mještana Marčelja koji su se u subotu okupili na deponiju nadomak Rijeke kako bi još jednom upozorili na teške životne uvjete u okruženju Centra za gospodarenje otpadom Marišćina.

Njihova bitka za privremeno zatvaranje deponija, za koje tvrde da širi otrovne plinove štetne po zdravlje stanovnika, traje već devet godina. Do sada je Upravni sud u Rijeci već dva puta poništio okolišnu dozvolu, a žalba se trenutno nalazi na Vrhovnom sudu.

Riječki Riperaj smanjuje otpad, popravlja kućanske aparate i promiče zajedništvo u ljudima
Riječki Riperaj smanjuje otpad, popravlja kućanske aparate i promiče zajedništvo u ljudima

- Dok čekamo ponovnu odluku suda ovaj, navodno moderni Centar, guši i truje mještane. Unatoč tome što direktor Centra tvrdi suprotno, smrad i otrovi i dalje se svaki dan spuštaju u naselja, što mogu potvrditi mnogobrojni pozivi Centru za obavješćivanje 112. Mi živimo u zatvorenim kućama, iza zatvorenih prozora, djeca nam se ne mogu igrati na zraku i takav život jednostavno je postao nemoguć - žale se ogorčeni mještani riječkog naselja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodaju kako su se odnedavno smanjila prekoračenja sumporovodika, ali se smrad "pretočio" u neke druge otrove koji se ne prikazuju na mjernoj jedinici niti se isti mjere. Smatraju kako se na mjernoj stranici NZJZ prikazuju vrijednosti za samo 6 parametara, koji također sporadično imaju ispade (lebdeće čestice, merkaptane). 

- Mi ovdje živimo i već godinama se gušimo u smradu i otrovima, a da je situacija dobra ne bi danas bili tu. Zbog neadekvatnih reakcija državnih institucija osjećamo se kao građani drugog reda i zakinuta su nam osnovna ljudska prava. Tražimo hitnu reakciju nadležnih i zatvaranje Centra dok se deponij ne sanira kako bi se otrovi proizvedeni biološkim otpadom prestali širiti te uvede dosljedan ekološki koncept zbrinjavanja otpada - zahtijevaju Marčeljani.

Iako smatraju kako su izvršna vlast i jedinice lokalne samouprave jedini koji mogu riješiti navedeni problem, poziv u pomoć organizatori prosvjeda iz Eko udruge Marišćina uputili su i predsjedniku Milanoviću, koji im je odgovorio kako će poduzeti sve u svojoj moći da se ne osjećaju kao građani drugog reda, potvrdila je Marina Gratton Gulin, jedna od organizatorica prosvjeda.

U međuvremenu, na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine PGŽ-a upravo je ova točka o utjecaju navedenog Centra na zdravlje mještana Marčelja i okolice izazvala najviše rasprave. Saborski zastupnik Josip Katalinić kazao je kako se Centar mora zatvoriti, ali da Županija za to nema ovlasti nego država, koja je i donijela odluku o otvaranju istog. Predloženi zaključci župana Zlatka Komadine da se provede ekološka studija utjecaja Centra na zdravlje u cilju mjerenja izloženosti faktoru rizika stanovnika u odnosu na ostale stanovnike PGŽ usvojeni su i ekološku studiju u iduća dva tjedna, najavljeno je, izradit će i provesti NZJZ PGŽ.

Gori otpad kraj zgrade lučkog terminala u Rijeci, gašenje traje
Gori otpad kraj zgrade lučkog terminala u Rijeci, gašenje traje

Podršku prosvjedu dao je i Marin Miletić iz Mosta, koji smatra kako su nadležni "pokazali da im čovjek nije bitan".

- Prvo i osnovno rješenje svega je da se Marišćina mora zatvoriti odmah! Nastavni zavod ovdje je izmjerio 116 nedopuštenih priča, od kojih 12 opasnih i 5 kancerogenih. pa se pitam, tko je taj tko će preuzeti odgovornost što se mještani truju?!. Dosta je više politike i političara koji rade što hoće, a da nitko ne preuzima odgovornost za ništa. Osobno ću se založiti da se ovo blokira i više nijedan kamion tuda ne prođe jer ovo što ovdje imamo je priča prošlog stoljeća - zaključio je Miletić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)