News

Komentari 17

Protivnica Divjak? Nova šefica Agencije usporila bi reformu...

Protivnica Divjak? Nova šefica Agencije usporila bi reformu...

Iako će na dužnost stupiti tek 1. srpnja, Brezak Stamać je već u srijedu, na dan izbora, jasno izrazila svoj stav o projektu 'Škole za život'. Nova šefica AZOO-a dolazi iz HDZ-a, a predaje u MIOC-u

Nakon što je nekoliko mjeseci bila gotovo obezglavljena, ključna obrazovna agencija dobila je novu šeficu.

Upravno vijeće Agencije za odgoj i obrazovanje za ravnateljicu institucije zadužene za praćenje, unapređivanje i razvoj odgoja i obrazovanja izabralo je Dubravku Brezak Stamać.

Iako će na dužnost stupiti tek 1. srpnja, Brezak Stamać je već u srijedu, na dan izbora, jasno izrazila svoj stav o projektu 'Škole za život'.

- Smatra kako je pred profesorima veliki izazov da na jesen počnu predavati prema novim kurikulima i udžbenicima, a za to neće, dodala je, imati znatno vremena, nego ovo ljeto jer se na jesen uzima da će reforma obrazovanja i frontalno i eksperimentalno krenuti u sve škole - rekla je za Hinu novoizabrana ravnateljica, književnica i profesorica hrvatskog u zagrebačkom MIOC-u.

Brezak Stamać dolazi iz redova HDZ-a, a osim što je zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, predsjednica je gradskog Odbora za kulturu te članica Odbora za prostorno uređenje, Odbora za socijalnu skrb, Odbora za nacionalne manjine i Odbora za javna priznanja.

Za sebe kaže da odvaja politički i nastavni rad, a istaknula je i kako veliki broj njezinih učenika ni ne zna da im je profesorica zastupnica.

No na novom poslu neće moći kriti svoje političke stavove, pogotovo jer je u poziciji da bude oponentica aktualnoj ministrici Blaženki Divjak.

Za razliku od ministrice koja uspjeh reforme gleda kroz prizmu digitalizacije, Brezak Stamać ključ reforme vidi u nastavnicima.

 - Sve je idealno zamišljeno, a rezultat će se vidjeti - rekla je u srijedu na predstavljanju svoje nove knjige ‘O hrvatskom jeziku i prirodi u jeziku’.

Istaknula je kako je osobno pristalica da se tomu procesu pristupi postupno, odnosno da se učitelje i profesore višestruko educira jer, smatra, jedna edukacija, primjerice u 'Školskoj knjizi' ili kod bilo kojeg izdavača, nije dovoljna.

Tu su, objasnila je Brezak Stamać za Hinu, profesori tek upoznati s tim što će novi udžbenici donijeti. Uz napomenu kako ne bi htjela imenovati ni jednu nakladničku kuću posebno, jedna od njih, prema predmetnom kurikulu hrvatskoga jezika, nudi u prvom razredu osnovne škole četiri udžbenika, dakle četiri knjige kojima će se u prvom razredu popratiti nastava hrvatskoga jezika.

Brezak Stamać smatra kako to nikako nije rasterećenje i ono za čim su učitelji i profesori neprestano težili u nastavi, a to je da se program rastereti, da bude više vježbanja i usustavljivanja gradiva. Ono što se naziva kritičko mišljenje u višim razredima teško je moguće u jednome satu čuti od 30 učenika u jednom razredu, a sve biste ih morali čuti, jer zaključila je, to je bit jezika.

Upravno vijeće, koje bira ravnateljicu, izabrala je Vlada, tako da se u izboru ravnatelja može iščitati i stav vladajuće stranke. Bivša ravnateljica Jadranka Žarković-Pečenković, primjerice, predavala je u gimnaziji koju je tada pohađao sin premijera Zorana Milanovića, što su mnogi smatrali indikativnim.

Kako je Brezak Stamać, između ostalog, i članica-suradnica Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koja nije uvijek bila sklona reformi, pitanje je kako će se to odraziti na samu provedbu 'Škole za život', koja najesen kreće u sve škole.

 

Najčitaniji članci