Obavijesti

News

Komentari 61

Stigla prava zima: Snijeg čak i u Dalmaciji, bura radi probleme

Stigla prava zima: Snijeg čak i u Dalmaciji, bura radi probleme
1

Najviša dnevna temperatura uglavnom će biti od -2 do 3, na Jadranu između 6 i 11 stupnjeva Celzijusa. Snijeg, iako neće biti obilan, očekuje se u većem dijelu zemlje...

VIDEO

Umjereno do pretežno oblačno, na srednjem i južnom Jadranu mjestimice s kišom, a u gorskim područjima i unutrašnjosti Dalmacije te osobito u Slavoniji uz snijeg, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske za prvu adventsku nedjelju.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu, pogotovo u najistočnijim krajevima, može pasti i više od 5 cm snijega. A uz oblake i snijeg, te umjeren sjeverozapadnjak i temperaturu oko 0 °C, bit će još hladnije nego u subotu.

U središnjoj Hrvatskoj bit će umjereno do pretežno oblačno, a slabog snijega može biti uglavnom u Moslavini i Banovini. Vjetar će biti slab i umjeren sjeverni, a temperatura od -2 °C ujutro do 3 °C prema podnevnim satima.

Najhladnije će biti u gorskim predjelima, s temperaturom cijelog dana ispod 0 °C, te slabim mjestimičnim snijegom, ponajprije u Lici. Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano i uglavnom suho, a temperatura od oko 4 °C ujutro do oko 8 °C danju. Umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura poslijepodne će slabjeti, pa bi se i situacija u prometu trebala popraviti, javlja HRT.

U drugom dijelu dana očekuje se prestanak oborine, a navečer i prema kraju dana sa sjeverozapada i djelomično razvedravanje. 

Najviše sunčanog vremena očekuje se na sjevernom Jadranu. Vjetar na kopnu bit će slab do umjeren sjeveroistočni, u Slavoniji i sjeverozapadni. Na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Dalmaciji jaka i olujna bura će poslijepodne i osobito navečer slabjeti, a na jugu će zapuhati umjeren jugozapadnjak. 

Zabijelilo se područje Vrgorca

Na području Vrgorca i sjeverne strane Biokova u nedjelju je pao snijeg, javlja Hina.

Na Sv. Juri, na vrhu Biokova, temperatura se spustila ispod ništice, nekoliko centimetara snijega palo je na području Gornjih Rašćana i Stilja.

Na kolnicima lokalnih cesta i na dionici autoceste Vrgorac-Šestanovac još uvijek nema snježnog pokrivača, no signalizacija na autocesti poziva vozače na oprez zbog klizavog kolnika te preporučuje da se brzina na A1 smanji na 100 kilometara na sat.

Izvješće HAK-a: Na A1 i A6 samo osobna vozila

Samo za osobna vozila, zbog jakog vjetra, otvorene su: A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, a obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama preko Karina, Obrovca i Gračaca i A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice uz obilazak starom cestom kroz Gorski kotar (DC3), izvijestio je u nedjelju ujutro Hrvatski auto-klub (HAK).

Samo za osobna vozila otvorena je i brza cesta Čavle-Kikovica u oba smjera, Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Senja te od Karlobaga do Svete Marije Magdalene (DC8) i DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Na autocesti A7 Draga-Šmrika i Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog te od Senja do Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Stara cesta kroz Gorski kotar (DC3), državna cesta DC1, te Krčki (5,30 sati) i Paški mostovi otvoreni su za sve skupine vozila.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u Gorskom kotaru i Lici te dijelom u središnjoj Hrvatskoj, dok u Slavoniji i Dalmaciji pada susnježica. Mogući su odroni duž Jadranske magistrale i na cestama u gorju te poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost. Vozačima iz HAK-a savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu u Lici na: ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, županijskim i lokalnim cestama na području Donjeg Lapca.

Do 1. srpnja za sav promet bit će zatvoren granični prijelaz Vitaljina, zbog radova. Moguće je koristiti granični prijelaz Karasovići.

Na Graničnom prijelazu Bajakovo na izlaz se čeka pola sata.

U prekidu je trajektna linija Prizna-Žigljen i katamaranska linija Novalja-Rab-Rijeka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao