Obavijesti

News

Komentari 85

Prva dama ISIL-a: 'Sanjali smo da nam djeca postanu teroristi'

Prva dama ISIL-a: 'Sanjali smo da nam djeca postanu teroristi'
6

Britanka koja je bila udana za najmoćnijeg Amerikanca u ISIL-u sada živi kršćanski. S četvero djece otišla je u Siriju, vratila se, a sada je progovorila o svom džihadističkom životu

VIDEO

Naši snovi su bili da imamo svoju zemlju, da podignemo obitelj i treniramo djecu da budu ubojice, vojnici, da idu u džihad, ispričala je u intervjuu za The Atlantic Tania Georgelas (33) govoreći o svom braku sa Johnom Georgelasom, Amerikancem koji je prešao na islam i stekao visoku poziciju u islamističkim krugovima.

Tania u Dallasu sada posjećuje crkvu s dečkom Craigom i veseli se životu u kojem će svoju djecu odgajati vodeći se drugačijim načelima. Opisala je svoj put od Engleske do Siriju te konačnog povratka u Ameriku. Kao djevojka živjela je u Londonu. Njezina obitelj porijeklom je iz Bangladeša te je često zbog toga, kaže, trpjela omalovažavanja. Napad na Blizance 11. rujna 2001. godine za nju je, kaže, bio trenutak u kojem se radikalizirala.

- Imala sam 17 godina kada smo svi gledali kako se te zgrade ruše. Sljedeći dan u školi rekla sam prijateljici - Nije li strašno ovo što se dogodilo - a ona me pogledala i rekla - Je li doista? U tom trenutku postala sam izrazito džihadistički nastrojena - priča Tania.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Johna upoznala na internetu, zajedno su sanjali o kalifatu

Nekoliko godina poslije na protestu protiv rata u Iraku kod nekih je muškaraca vidjela papire s adresama. Bile su na njima i popisi internetskih stranica. Putem jedne od njih upoznala je Johna Georgelasa, sina liječnika američke vojske.

John je imao problematičnu mladost, izbačen je iz škole te je bio ovisnik o drogama. Nešto poslije 11. rujna preobratio se na islam. Par se zaljubio razgovarajući o džihadu i snovima o kalifatu. Vjenčali su se 2004. godine. Imali su troje djece, a četvrto je bilo na putu, kada su 2013. počeli razgovarati o priključivanju ISIL-u u Siriji.

- John je htio ići u Siriju, ali ja sam rekla da nisam spremna. Nisam željela ići dok su djeca još mala - kazala je Tania.

Ali otišli su. Tania je bila u petom mjesecu trudnoće, a poveli su sa sobom i troje male djece. 

- Imala sam tada djecu samo iz jednog razloga, a to je da mogu služiti bogu kao muslimani, kao muhadžedini - priznala je.

Nakon nekoliko dana u Siriji i ona i djeca su se razboljeli. John je pristao da se vrate kući u Texas, a u tome su joj pomogli njegovi roditelji. Kada se vratila iz Sirije s djecom, Tania je zatražila rastavu. Do današnjeg dana John je u Siriji. On je Amerikanac koji u ISIL-u ima najveće ovlasti, piše Daily Mail.

'Muž me ostavio kako bi postao Osama Bin Laden'

Tania se nakon nekog vremena opet odlučila priključiti u internet stranice koje pronalaze parove. Na jednoj je ostavila poruku, a iznenadilo ju je što je dobila kao odgovor.

- Imam četvero djece, moj me muž ostavio kako bi postao sljedeći Osama Bin Laden. Dobila sam 1300 odgovora - priča Tania. 

Ubrzo je upoznala svog sadašnjeg dečka Craiga. On ju je upoznao s vinskim podrumima te su se preselili u ruralni dio kod Dallasa. Zajedno idu u crkvu.

- Rekla mi je sve u našem prvom razgovoru. Rekla je da joj je muž u ISIL-u, a ja sam rekao da sam s tim OK - priča Craig. 

Želi raditi na deradikalizaciji terorista

Tania je sretna, djecu su joj, kaže, zdrava i pametna, a najvažnije joj je da su napustili Siriju. Velika joj je želja raditi u programima deradikalizacije, s bivšim teroristima.

- Uspjela sam otići iz Sirije i moja su djeca sretna, zdrava i pametna - kazala je Tania.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.