Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
95 komentara

Prva nesreća ova vrste: Uber na autopilotu ubio pješakinju

Ozlijeđena žena preminula je od ozljeda u bolnici. Uber je izrazio žaljenje i sućut obitelji te obustavio testiranja autonomnih vozila koja su se provodila diljem SAD-a

FILE PHOTO: A self driving Volvo vehicle, purchased by Uber, moves through an intersection in Scottsdale
Foto: Aaron Josefczyk
95 komentara

Uberovo autonomno vozilo ubilo je pješakinju u Arizoni. Za upravljačem auta sjedio je vozač, ali je u trenutku nesreće vozilo bilo na autopilotu. Ovo je prva takva nesreća u kojoj je autonomno vozilo, to jest, umjetna inteligencija, skrivila smrt čovjeka. 

- Vozilo je išlo u smjeru sjevera kad je udarilo u ženu koja nije išla po pješačkom prijelazu - priopćila je policija. 

Ozlijeđena žena preminula je od ozljeda u bolnici. Uber je izrazio žaljenje i sućut obitelji te obustavio testiranja autonomnih vozila koja su se provodila diljem SAD-a, javlja Independent.

Novu uslugu Uber je najavio još u kolovozu 2016. u Pittsburghu. U prvoj fazi testiranja, koja je sada prekinuta, u vozilima su bili vozači kako bi preuzeli kontrolu u kriznoj situaciji, poput ove. Istraga će pokazati što se točno dogodilo i tko je odgovoran za nesreću. U vozilu se osim vozača trebao nalaziti i neovisni promatrač. 

Na put prema Uberu bez živih vozača krenuli su s Volvom koji je potvrdio kako je ova inicijativa zajednički projekt.

- Uber i Volvo će koristiti isto temeljno vozilo za sljedeću fazu vlastitih strategija oko autonomnih vozila. To će uključivati dodavanje Uberovih sustava na osnovno vozilo - rekli su iz Volva i dodali da inženjeri iz obje kompanije rade na projektu.

- Ovaj savez stavlja Volvo u središte trenutne tehnološke revolucije u automobilskoj industriji - rekao je direktor Volva Hakan Samuelsson. Bloomberg dodaje da ovo nije ekskluzivni dogovor te da Uber planira raditi i sa drugim automobilskim kompanijama. 


 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message