News

Komentari 20

Bila je slijepa na oba oka: Ženi u Splitu su presadili rožnicu

Bila je slijepa na oba oka: Ženi u Splitu su presadili rožnicu

To je dio projekta obnove programa darivanja (eksplantacije) i pokretanja programa transplantacije rožnice i očnih tkiva, priopćeno je iz bolnice

Liječnici KBC-a Splitu u subotu su obavili prvu transplantaciju rožnice na Klinici za očne bolesti.

To je dio projekta obnove programa darivanja (eksplantacije) i pokretanja programa transplantacije rožnice i očnih tkiva, priopćili su iz bolnice.

PRATITE UŽIVO: 

P​redstojnik Očne klinike Kajo Bućan objasnio je da se radilo o trostrukoj proceduri i da je pacijentica razlikovala samo svjetlo od tame. Liječnici su danas obavili transplantaciju rožnice i istovremeno su na oku operirali sivu mrenu, ugradili leću, te stavili transplantat rožnice donora. Rožnicu su dobili iz Očne banke pri KBC-u Zagreb.

- Pacijentica se zahvaljuje obitelji donatora, zahvaljujem se svim kolegama i ističem kako je ovo sve timski rad u kojem se ne odvaja uloga jednih od drugih, svi smo na istoj razini - kazao je Bućan.

Objasnio je da je današnjim danom obnovljen eksplantacijski program na potpuno drugoj razini, prije se samo uzimalo tkivo u sklopu multi eksplantacije više organa, dok je sada,  zapravo pokrenut program i izuzimanja tkiva od umrle osobe. "Za rožnicu se to može", kaže Bućan, koji je naveo kako su 2018. u Hrvatskoj obavljene 332 transplantacije rožnice. 

​Ravnatelj KBC- a Split Julije Meštrović izrazio je zadovoljstvo današnjom operacijom, koja pokazuje da bolnica, unatoč skrbi o bolesnima od korone, nije zapustila niti jedan projekt.  

- Jedan od naših važnih programa je i transplantacijski, u siječnju očekujemo i transplantaciju matičnih stanica za što smo se pripremili, ali i za ostale projekte koji su u tijeku - poručio je čelni čovjek bolnice.

​Odgovarajući na novinarska pitanja, ​Meštrović je rekao kako je u bolnici trenutno 178 covid pacijenata od kojih je 17 na respiratoru. Mjesta i opreme ima dovoljno, situacija se trenutno stabilizira, ali se nitko ne usuđuje prognozirati što će biti za nekoliko dana, kazao je Meštrović i obećao da će se prvi cijepiti kada dođe cjepivo.

Najčitaniji članci