Obavijesti

News

Komentari 448

Prva žena Supetra: Bleiburg? Hvala, imamo važnijih stvari

Prva žena Supetra: Bleiburg? Hvala, imamo važnijih stvari
1

Drago mi je da postoji veliki dio naših građana koji su moderni i proeuropski orijentirani, ali oni su tihi. Ovaj drugi, manjinski dio je glasniji i čini se da je dominantan, ali drago mi je da nije, izjavila je

VIDEO

Zaspala sam kao gradonačelnica, a probudila se kao celebrity, kroz smijeh nam je prva žena Supetra Ivana Marković (40) komentirala lavinu pozitivnih reakcija i simpatija na njezin odgovor Bleiburškom vodu. Ona je 29. studenog prošle godine odbila dati novac za Bleiburg i u njemu je jasno iznijela svoj stav.

- Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za Vaše projekte jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja našeg otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije, gdje su u četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 bračka borca, dok je 275 Bračanki i Bračana stradalo od fašističkog terora. U ratu je stradalo 110 djece, dok ih je 118 ostalo bez jednog, a osam bez oba roditelja. Proslavu ćemo održati u čast i prisjećanje svih onih koji su bili dio borbe velikog svjetskog pokreta za slobodu i dostojanstvo čovjeka - obrazložila je gradonačelnica svoju odluku.

Odbili dati novac za 'Bleiburg': Ta smo sredstva već predvidjeli
Odbili dati novac za 'Bleiburg': Ta smo sredstva već predvidjeli

Njen odgovor netko je 'iskopao', a zatim se poput munje gotovo preko noći proširio društvenim mrežama.

Da je osvanula u medijima, Marković je saznala tek u ponedjeljak nešto prije ponoći, no ni jučer nam nije znala objasniti zašto je i kako taj dokument dospio u javnost baš sad.

Ne želi veličanje ustaštva

- Ne znam kako je taj dokument baš sad dospio u javnost, ali vidjela sam objavu u ponedjeljak nešto prije ponoći na jednom portalu. Ujutro mi je inbox bio pretrpan pozitivnim komentarima, a mobitel zatrpan pozivima. Bleiburški vod mi je zahtjev za donacijom slao dva puta. Prvi put im nisam odgovorila, a na drugi zahtjev odgovorila sam baš po svojem guštu - objasnila je Marković. Na takav odgovor, kaže, potaklo ju je stanje u državi i sve glasnije veličanje ustaštva.

HDZ: Hasanbegović pridonosi zabrani mise na Bleiburgu
HDZ: Hasanbegović pridonosi zabrani mise na Bleiburgu

- Drago mi je da postoji veliki dio naših građana koji su moderni i proeuropski orijentirani, ali oni su tihi. Ovaj drugi, manjinski dio je glasniji i čini se da je dominantan, ali drago mi je da nije - rekla je Marković koja kao gradonačelnica Supetra iza sebe ima sjajne rezultate. Grad je preuzela 2013. godine s golemim dugovima i proračunskim manjkom, a danas bilježi proračunski suficit i brojne projekte koji su korak do realizacije.

- Obrnuli smo situaciju i od grada slučaja postali grad primjer. Čeka nas 33 milijuna kuna u europskim projektima, dobili smo 18 milijuna kuna za vatrogasni dom, širimo kapacitete vrtića i škola te uživam gledati kako grad ide naprijed - zaključila je Marković te dodala da joj se nakon odgovora nitko iz Bleiburškog voda nije javio i da se ne namjerava prepucavati u javnost.

Magistra ekonomije

Ivana je imala 34 godine kad je postala gradonačelnica Supetra. Od 13. godine pomagala je ocu u trgovini te, kako kaže, naučila da jedino rad, rješavanje problema i zajedničko komuniciranje donose rezultate, a sve ostalo je kratkoročno.

Austrijanci ne daju: Ove godine neće biti mise na Bleiburgu!
Austrijanci ne daju: Ove godine neće biti mise na Bleiburgu!

- Preuzimanje odgovornosti znači donošenje lijepih, ali i onih manje ugodnih odluka. Sretna sam što imam odlične suradnike, kojima je, kao i meni, cilj ići naprijed i razvijati grad - kaže Marković, koja je u Splitu završila diplomski studij na Ekonomskom fakultetu i postala magistra ekonomije.

Po stjecanju diplome radila je kao financijski rukovoditelj u Autotransu Brač. Od 2006. do početka mandata gradonačelnice 2013. radila je u gradskoj tvrtki Komunalno društvo kao rukovoditelj financijskog i računovodstvenog sektora. Ivana Marković je gradonačelnica Supetra u drugom mandatu, a prije dvije godine na izborima je pobijedila već u prvom krugu, osvojivši 61,14 posto glasova.

Počasni Bleiburški vod: Našli smo rješenje za komemoraciju

Povodom obilježavanja 74. obljetnice Bleiburške tragedije 18. svibnja 2019. na Bleiburškom polju u Austriji priopćenjem se oglasio Počasni bleiburški vod (PBV), vezano uz uskraćivanje dozvole Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga.

Pozivaju Hrvate iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja da dođu na Bleiburg te tako podrže uspomenu na žrtve, no istovremeno apeliraju na posjetitelje da se ‘pridržavaju svih normi ponašanja na vjerskom skupu, zakona i propisa austrijske države’, te njihovih uputa koje će na vrijeme objaviti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 448
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa