News

Komentari 85

Prvi čovjek potrage za Matejem vodio je najteže istrage u Srbiji: U zatvor je strpao i Legiju

Prvi čovjek potrage za Matejem vodio je najteže istrage u Srbiji: U zatvor je strpao i Legiju

Vaso Kobac rođen je u Karlovcu i trebao je otići u mirovinu 31. prosinca, ali je vraćen na posao na šest mjeseci, kako bi između ostalog pomogao u istrazi oko Mateja Periša

Čovjek koji je bio jedan od ključnih svjedoka protiv Milorada Ulemeka i njegove Jedinice za specijalne operacije na čelu je tima koji već 13 dana traga nestalim Splićaninom Matejem Perišem.

Riječ je o pukovniku policije Vasi Kobcu, porijeklom s Korduna, rođen je u Karlovcu, izuzetnom profesionalcu kojeg nisu slučajno izabrali da riješi jedan od najtežih slučajeva koji je imala beogradska policija, piše Objektiv. Ranije je radio i u Odjelu za krvne i seksualne delikte beogradske policije.

POGLEDAJTE VIDEO Rekonstrukcija kretanja Mateja Periša u noći nestanka

– On je trebao otići u mirovinu 31. prosinca prošle godine, ali je vraćen na šest mjeseci, između ostalog kako bi svojim iskustvom pomogao kolegama u potrazi za Perišem. Sve što je dosad trebalo biti odrađeno, odrađeno je, a to je predstavio i kolegama iz Hrvatske. Hrvatskoj policiji pokazane su sve snimke nadzornih kamera sa zgrada u blizini kluba Gotik, gdje je Matej zadnji put viđen. Također su im dali sve rezultate poligrafskih testiranja Matejevih prijatelja, izjave svjedoka i zaposlenih u klubu, kao i podatke gdje je zadnji put lociran Matejev mobitel i sve o dosadašnjim rezultatima pretrage Save i Dunava. Ne postoji operativac koji bi ovaj posao bolje odradio od njega – kaže izvor upućen u istragu slučaja.

Otac nestalog mladića Nenad Periš potvrdio je hrvatskim medijima da se sreo s Kobcem. Nažalost, nije mu mogao reći ništa novo o sinu.

– Vaso je tijekom karijere vodio velike slučajeve i vrlo ozbiljne istrage, između ostalog i ubojstvo Ivana Stambolića, koji je nestao 25. kolovoza 2000. godine. U svjedočenju pred Specijalnim sudom 9. lipnja 2005. rekao je da je njegov tim na lokaciju na Fruškoj gori, gdje je ubijen i zakopan Stambolić, odveo pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice Nenad Šare, bivši tjelohranitelj Milorada Ulemeka Legije i svjedok-suradnik. Kobac je saslušavao Šarea, koji nije prošao poligraf nakon ubojstva Zorana Đinđića, a potom je priznao sudjelovanje u otmici Stambolića – kaže Vasin dugogodišnji prijatelj i kolega.

Najjači slučajevi

Kao iskusan operativac, od pripadnika Jedinice za specijalne operacije Duška Maričića Gumara je uzeo ključnu izjavu, kojom je potvrđena kaznena prijava za ubojstavo članova SPO-a kamionom na Ibarskoj magistrali.

Zahvaljujući njemu, Gumar i Leonid Milivojević su dobili 30, a Nenad Bujošević 35 godina robije.

– Također, uzeo je prvu izjavu i od Branislava Bezarevića u sklopu istrage o ubojstvu Đinđića. Rad na tom slučaju i pisanje prijave je kasnije završio SBPOK, a bivši službenik Bezbednosno-informativne agencije je osuđen na 30 godina jer je "zemuncima" odavao informacije o kretanju premijera. Dakle, nema praktički nijednog jako slučaja na kojem Vaso nije radio – ističe za Objektiv sugovornik iz MUP-a.

U jednom od rijetkih razgovora za medije, Kobac je objasnio specifičnosti istrage nestanaka i proceduru koja je prati.

- Sve je individualno, a rokova ili određenog vremena koje bi trebalo proći da bi se prijavio nestanak ili da mi počnemo raditi nema. Naša potraga počinje odmah po prijavljivanju. Počinjemo od razgovora s osobama bliskim nestaloj, a onda nastavljamo dalje s operativnim policijskim radom - rekao je tada.

Najčitaniji članci