News

Komentari 100

Prvi intervju Martine Dalić od dolaska u Podravku: 'Proces Agrokor u potpunosti je uspio'

Prvi intervju Martine Dalić od dolaska u Podravku: 'Proces Agrokor u potpunosti je uspio'

Martina Dalić je rekla da u ovome trenutku Podravka ostvaruje jako dobre poslovne rezultate te da su nastavili trend iz prošle godine

Prvi put od preuzimanja jedne od najvećih prehrambenih tvrtki u jugoistočnoj Europi, Podravke, u Dnevniku HRT-a je gostovala Martina Dalić, predsjednica uprave Podravke. 

Martina Dalić je rekla da u ovome trenutku Podravka ostvaruje jako dobre poslovne rezultate te da su nastavili trend iz prošle godine. Dodaje da je to dobar okvir da Podravka bude još bolja.

- Cilj je da budemo još prisutniji na izvoznim tržištima, a da unutar tvrtke budemo učinkovitije organizirani, koja će iskoristiti prednosti tehnološke modernizacije i digitalizacije za povećanje svoje konkurentnosti, ističe. 

Na razini tvrtke kaže da je cilj da budu još bolji, a dodaje i da su povećane plaće radnicima. 

- Sastavni dio tvrtke, njezin najznačajniji dio, prije mjesec dana smo s isplatom plaće za svibanj napravili korekcije, povećali plaće. Kod nas nema radnika koji ima plaću manju od minimalne plaće, dodaje. 

Što se tiče državnog udjela u Podravci, država ima oko četvrtine dionica.

- Menadžment i uprava nemaju razgovore s nikime o promjeni vlasničke strukture. Sadašnja vlasnička struktura je u stvari izvrstan oslonac za rast i razvoj tvrtke, ističe Dalić. 

Dodaje da je vrijednost dionice Podravke porasla 20-ak posto u zadnjih nekoliko mjeseci te da je i ona sama kupila 120 dionica.

- Htjela sam poslati signal da sve ide u dobrom smjeru. Rezultati bi u narednom razdoblju trebali biit još bolji. 

Govoreći o utjecaju pandemije na prehrambenu industriju, Dalić ističe da je zapravo došlo do pozitivnog šoka. 

- Potražnja za hranom i za farmaceutikom, jer Belupo je dio naše grupe, bila je jako dobra. Taj pozitivan trend nam daje snagu za razmišljanja o širenju, na bogatija i potentnija tržišta. Akvizicije su zapravo dio snaženja našeg prisustva na području srednje i zapadne Europe, pojašnjava Dalić. 

Pad BDP-a uslije pandemije i krize bio je velik, ali sada se govori da bi Hrvatska mogla izaći iz krize već sljedeće godine.

- Vjerujem da je to moguće. Oporavak od šoka je počeo. Ono što bih željela i što mislim da bi bilo dobro za RH, da se pad ne samo nadoknadi, već da se ovo iskoristi za ubrzanje rast te da to iskoristimo za rješavanje problema koje imamo na tom području.

Komentirala je i konkurentnost Hrvatske. Naša je zemlja na ljestvici 59. od 64 promatrane države. 

- Pa to je stanje koje traje već dulje vrijeme. Već smo i u javnim forumima i različitim rasprava sve smo rekli. Postoji potreba za bržim i intenzivnijim reformama. Ne postoji realni razlog da budemo posljednji ili predzadnji na ljestvici zemalja EU-a.

Osvrnula se i na situaciju s Agrokorom.

- Ono što danas imamo jest Fortenova koja je odličan partner Podravke. Taj proces je uspio, pokazali smo da se možemo nositi i s najsloženijim ekonomskim problemima. Proračun nije ništa platio, nisu ostali repovi za državu. To je primjer gdje se vidi da se možemo nositi s ekonomskim poteškoćama te ponavljam da ne postoji niti jedan razlog da budemo ovako nisko na ljestvici konkurentnosti. 

Najčitaniji članci