Obavijesti

News

Komentari 96

Prvi kućni pritvorenik: Napao je prodavača voća na Dolcu

Prvi kućni pritvorenik: Napao je prodavača voća na Dolcu
5

Franjo B. (53) koji je nožem izbo prodavača voća na zagrebačkoj tržnici Dolac jer je, navodno, njegovoj supruzi 'uvalio' dvije trule jabuke neće u istražni zatvor

VIDEO

Franjo B. (53) koji je u četvrtak nožem izbo prodavača voća na zagrebačkoj tržnici Dolac jer je, navodno, njegovoj supruzi 'uvalio' dvije trule jabuke neće u istražni zatvor. Sudac istrage odredio mu istražni zatvor u domu. To znači da Franjo B. ne smije napuštati svoj stan. Policija će provjeravati, najmanje jednom na tjedan, pridržava li se on tih odredbi, a čak će ga, s obzirom da je osumnjičeni za pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede invalid, pratiti kada bude morao ići kod liječnika. Policajci će pozvoniti Franji B. na vrata u bilo koje doba dana i on mora biti doma, ako nije, ili nema uvjerljivo obrazloženje zašto ga nije bilo kod kuće, mogao bi završiti u Remetincu. 

Franjo B. je jedan od prvih, ako ne i prvi osumnjičenik, koji je završio u kućnom pritvoru.

Policija nema dovoljno ljudi za kontrolu

Iako je godinama na papiru postojala mogućnost da osumnjičeni budu u kućnom pritvoru to nije bilo moguće zbog protivljenja policije koja nije htjela pristati da ona kontrolira pridržava li se osumnjičeni naloga suca tvrdeći kako nemaju dovoljno ljudi. Isto je tvrdilo i Ministarstvo pravosuđa inzistirajući kako niti oni nemaju dovoljno pravosudnih policajaca. Tek kada je lani krajem prosinca na snagu stupio Pravilnik o načinu provedbe nadzora izvršavanja istražnog zatvora u dom, u što ga je potpisao ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, moguće je da osumnjičeni tijekom istrage budu u kućnom pritvoru.

Ostojić se dugo opirao kontroli kućnog pritvora

Podsjećamo, ministar Ranko Ostojić dugo se i rukama i nogama opirao da policija kontrolira jesu li osumnjičeni u kućnom pritvoru. Tako se na sjednici Vlade 21. studenoga 2012., prilikom glasovanja o izmjenama Zakona o kaznenom postupku usprotivio izmjenama Zakona ocijenivši kako bi poslove u istražnom zatvoru trebala obavljati pravosudna policija, a ne djelatnici MUP-a, kao što je to predloženo izmjenama.

Nisu imali tehničke uvjete da ga drže u kućnom pritvoru

Čitav sustav djelovao je nadrealno što se najbolje vidi na primjeru Bojana Milkovića. Izvršni direktor Ine bio je pritvoren u svibnju 2011. Po mišljenju suca istrage zadovoljio je zakonske uvjete da mu umjesto istražnog zatvora bude određen kućni pritvor, ali nisu ga pustili jer Ured za probaciju, u čijoj je nadležnosti to tada bilo, nije imao tehničke uvjete da ga nadzire.

– To je nevjerojatna situacija. Kao kad bi sudac naredio policiji da dovede nekoga na sud, a da onda policija odgovori da ne može jer im je na automobilu pukla guma. Nemaju tehničke uvjete – čudio se tada Milkovićev odvjetnik Goran Mikuličić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je