Obavijesti

News

Komentari 1

Prvi put više od milijun Poljaka turistički posjetilo Hrvatsku

Prvi put više od milijun Poljaka turistički posjetilo Hrvatsku

Ocijenivši rezultate s poljskog tržišta odličnima, direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je da su rekordi u godini obilježenoj pandemijom koronavirusa iznimno postignuće

VIDEO

Nešto više od milijun turista iz Poljske boravilo je u Hrvatskoj u dosadašnjem dijelu godine, što je prvi put dosad da ih je iz te zemlje došlo u tolikom broju, a u odnosu na 2020. i 2019. po dolascima su u plusu za 49 odnosno 4 posto, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Poljaci su u Hrvatskoj do sada ove godine ostvarili i nešto više od 6,6 milijuna noćenja, što je 45 posto više nego u istom razdoblju 2020. i 8 posto više nego 2019., čime su među rijetkim nacijama koje su u hrvatskom turizmu ostvarile ove godine veći turistički promet nego predpandemijske 2019.

Brojka od milijun turističkih dolazaka Poljaka u Hrvatsku premašena je, kako iznose iz HTZ-a, tijekom proteklog vikenda. Od početka godine, naime, do kraja ovog vikenda došlo ih je ukupno 1.00.450. Direktorica HTZ-ovog predstavništva u Poljskoj Agnieszka Puszczewicz ovu godinu s tog tržišta ocijenila je stoga rekordnom, dodavši da je u 2020. u Hrvatsku došlo 672 tisuće Poljaka, a 2019. oko 970 tisuća.

"Izuzetno veseli taj rezultat kojim su Poljaci ponovno dokazali da su veliki prijatelji i ljubitelji Hrvatske. Puno im hvala na povjerenju i odabiru hrvatskih destinacija te sam sigurna kako će određeni broj njih posjetiti Hrvatsku i tijekom ovog jesensko-zimskog razdoblja, čime će se rekordni rezultati dodatno učvrstiti", istaknula je Puszczewicz.

Ocijenivši rezultate s poljskog tržišta odličnima, direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je da su rekordi u godini obilježenoj pandemijom koronavirusa iznimno postignuće.

"Poljaci se ove godine ističu i u turističkim dolascima i u noćenjima, u čemu su na trećem mjestu među stranim turistima, odmah iza Nijemaca i Slovenaca. Sigurni smo i u nastavak pozitivnih trendova i snažnog doprinosa s poljskog tržišta u rezultatima koji će obilježiti hrvatski turizam u idućim godinama", dodao je Staničić.

'Crveni smo na covid karti, to bi moglo utjecati na pripremu za sljedeću turističku sezonu'
'Crveni smo na covid karti, to bi moglo utjecati na pripremu za sljedeću turističku sezonu'

Iz HTZ-a iz sustava eVisitor iznose još i da su Poljaci ove godine najviše noćili u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ostvarivši više od 2,5 milijuna noćenja, slijedi Zadarska s otprilike 941 tisuću njihovih noćenja te Istarska županija s 925,5 tisuća. Od smještaja Poljaci su najviše birali objekte u domaćinstvima, gdje su ostvarili u dosadašnjem dijelu ove godine najviše noćenja, više od 4,1 milijun, a zatim kampove i hotele.

U Rijeci u deset mjeseci 69 posto više turista nego lani

U Rijeci su u prvih deset ovogodišnjih mjeseci boravila 97.182 turista što je 69 posto više nego u istom razdoblju lani te 64 posto od ostvarenih turističkih dolazaka u istom razdoblju 2019. godine, izvijestili su u ponedjeljak iz Turističke zajednice Grada Rijeke.

Ostvareno je 334.657 noćenja, što je 67 posto više nego u istom razdoblju lani te 78 posto od turističkih noćenja u istom razdoblju 2019. godine.

Stranih turista je bilo 77.776, što je 92 posto više nego u istom razdoblju lani, a domaćih turista 19.406 ili 14 posto više.

Strani turisti ostvarili su 285.809 noćenja ili 87 posto više nego u istom razdoblju lani, a domaći turisti  48.848 noćenja, što je 3 posto više.

Najviše noćenja imali su turisti iz Njemačke, Italije, Poljske itd.

Turisti su najviše su boravili u privatnom smještaju (59 posto noćenja) i u hotelima (22 posto), a najviše ih je bilo bilo u dobi od 19 do 30 godina.

Strani turisti su u tijekom prvih deset mjeseci u Rijeci boravili u prosjeku 3,67 dana, a domaći 2,54 dana.

"Značaj ovogodišnje turističke sezone dolazi do izražaja i podatkom da smo već u prvih deset mjeseci ostvarili veći turistički promet za 54 posto u odnosu na cijelu 2020.  i 72 posto ukupnog prometa cijele rekordne 2019.," navode iz riječke Turističke zajednice i naglašavaju da se nastavljaju promidžbene aktivnosti za Rijeka Advent i uvođenje nove Riječke turističke kartice Winter pass-a, što će, kažu, doprinijeti dobrim rezultatima i do kraja godine.

Prema podacima iz sustava eVisitor, u komercijalnom smještaju u Rijeci je registrirano je 977 obveznika, 1133 objekata s 2827 smještajnih jedinica i 7167 kreveta.

Od toga je šest hotela s 524 smještajne jedinice i 1011 kreveta, 1021 objekt u domaćinstvu s 1261 smještajnom jedinicom i 3320 kreveta te 105 objekata u ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj s 1042 smještajne jedinice i 2836 kreveta.

U nekomercijalnom smještaju registrirano je 2549 objekata s 2595 smještajnih jedinica i 9333 kreveta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa