Obavijesti

News

Komentari 25

Prvi puta u povijesti: Hrvatska će ostati bez guvernera HNB-a

Prvi puta u povijesti: Hrvatska će ostati bez guvernera HNB-a
1

BLAMAŽA HDZ-A: Borisu Vujčiću mandat na kraju, a vladajući nemaju ideju tko će ga naslijediti. Za to je opet kriva sporost i neodlučnost vladajuće većine predvođene HDZ-om

VIDEO

Prvi put u povijesti Hrvatske, država ostaje bez čelnika Hrvatske narodne banke, jedne od najvažnijih institucija. Štoviše, za tjedan dana je moguć i novi presedan, da više uopće nema tko donositi odluke o nadgledanju privatnih banaka, intervencija na deviznom tržištu i čuvanju tečaja, potvrđivati čelne ljude banaka...

Za to je opet kriva sporost i neodlučnost vladajuće većine predvođene HDZ-om. Guverner HNB-a je Boris Vujčić, ali samo do ove nedjelje, kad mu istječe mandat.

Novog imenuje Sabor, ali zasad uopće nema prijedloga hoće li Vujčić dobiti još jedan mandat ili će mu naći zamjenu. Ovaj tjedan sjednice saborskog Odbora za imenovanja, koje daje prijedlog, neće biti.

- Sjednica nije sazvana jer još čekamo prijedloge kluba vladajuće većine. A u klubu još o tome nismo raspravljali - kaže Ante Sanader (HDZ), predsjednik saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Od ponedjeljka će Vujčićeve poslove obavljat njegov zamjenik Relja Martić, ali samo sedam dana jer i njemu istječe mandat 17. srpnja. I još trojici viceguvernera istječe mandat tog dana pa u HNB-u gube sve alate za donošenje odluka. I viceguvernere treba imenovati Sabor, a zasad nema ni jednog imena! Saboru počinje ljetna stanka sljedeći petak i tad je zadnji rok za imenovanja. Inače, HNB upada u potpuni pravni vakuum.

Postoje spekulacije da HDZ u zadnji tren želi progurati Martinu Dalić za novu guvernerku, ali to ne želi nitko u stranci ni neslužbeno potvrditi. Ona je vrijedila kao kandidat, ali je otišla zbog afere hotmail i njen povratak bi imao otpora u HDZ-u, čak da je i premijer Andrej Plenković pogura. Prije se spekuliralo i s bivšim čelnikom PBZ-a Božom Prkom, ali on je prihvatio drugi bankarski posao u Albaniji. S druge strane, postoje i spekulacije da će i Vujčić dobiti novi mandat jer je Vlada s njim već razradila plan uvođenja eura.

- Vrlo je neozbiljno od vladajućih da guverneru istekne mandat, a oni nemaju prijedlog - kaže Arsen Bauk (SDP), član Odbora koji treba predložiti guvernera.

Bačić: Kandidate ćemo imati najkasnije u ponedjeljak

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u petak je u Saboru novinarima poručio da će vladajuća koalicija najkasnije do ponedjeljka imati kandidata za guvernera.

- U Saboru nas čeka imenovanje guvernera, njegova zamjenika i tri viceguvernera. U tijeku su konzultacije oko izbora svih pet čelnih ljudi HNB-a. Mislim da ćemo danas tijekom dana, a najkasnije u ponedjeljak, imati kandidate za guvernera i ostale dužnosnike HNB-a i u idući petak ćemo glasovati o njima - rekao je Bačić ne želeći otkriti imena o kojima se dogovaraju.

Samo je potvrdio da je i dosadašnji guverner Boris Vujčić jedan od kandidata za guvernera o kojem se ozbiljno razmišlja.

- Za sada ne bih o kandidatima, dok s koalicijskim partnerima ne dogovorimo svih pet imena - rekao je. 

Jedna od kandidatkinja i Martina Dalić?

Bivša ministrica Dalić kandidatkinja?

Na pitanje je li i bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić jedna od kandidatkinja, Bačić nije htio odgovoriti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa