Obavijesti

News

Komentari 130

Prvi rezultati: Gordan Maras je novi šef zagrebačkog SDP-a

Prvi rezultati: Gordan Maras je novi šef zagrebačkog SDP-a
4

Maras je ranije danas poručio da očekuje pobjedu u drugom izbornom krugu u, ističući kako su ovo možda i najbitniji izbori za SDP u proteklih deset godina te pozivajući članstvo da izabere promjene

VIDEO

Zagrebački SDP-ovci u nedjelju su u drugom krugu unutarstranačkih izbora za predsjednika zagrebačkog odbora SDP-a koji će ih voditi iduće četiri godine, izabrali saborskog zastupnika Gordana Marasa.

Maras je pobijedio s, prema još uvijek neslužbenim rezultatima, 843 glasa (52,85 posto) prema 752 (47,15 posto) koliko je dobio Denis Hrestak, koji je slovio za favorita predsjednika SDP-a Davora Bernardića.

Vodstvu SDP-a na državnoj razini novoizabrani predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a poručio je kako bi se, nakon njegove pobjede, "na njihovu mjestu zamislio".

"Pobjeda za mene nije neočekivana jer sam slao vrlo jasne poruke članicama i članovima SDP-a na koji način ću raditi i od čega ću se odmaknuti., što mislim da nije bilo dobro u zagrebačkom SDP-u", poručio je Maras nakon prebrojanih glasova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Okrećemo novu stranicu zagrebačkog SDP-a i neće više biti bitno iz koje ste ekipe i s kim ste dobri, nego ćemo otvoriti priliku ljudima da rade i da se dokažu. Bavit ćemo se problemima građana Zagreba, to je naš posao, a ne baviti se kombinacijama unutar stranke. Upozoravat ćemo na ono što je loše u Zagrebu i truditi se pobijediti na idućim izborima", najavio je.

Upitan kako namjerava sa zagrebačkog SDP-a skinuti stigmu podružnice Bandićeve stranke, Maras je ustvrdio kako je njegovim izborom ta predodžba skinuta.

"Nemam niti ću imati bilo kakve veze s Milanom Bandićem. Za mene nikada ne može reći da sam njegov učenik, ja sam učio od Ivice Račana i na to sam ponosan. Mojim izborom članstvo SDP-a poslalo je poruku da nije podružnica Bandićeve stranke, nego će uskoro postati najjača stranka u Zagrebu", izjavio je Maras.

Na pitanje što njegova pobjeda u najmoćnijoj organizaciji SDP-a znači za državni SDP, Maras je uzvratio da znači puno.

"Ja bih se na mjestu vodstva stranke zamislio i vidio mogu li napraviti rezultat koji će SDP-u i njegovim biračima osigurati da promijenimo ovu nesposobnu vlast. Očito ni SDP-ovci u Zagrebu nisu zadovoljni sa situacijom u SDP-u, kao ni ja. SDP mora biti bolji radi građana Republike Hrvatske. A svima onima koji se bave samo strankom i misle kako da netko negdje pobijedi na unutarstranačkim izborima umjesto da se bave Plenkovićem i problemima koje Hrvatska ima, poručujem da rade krivi posao. Tako više neće moći raditi", zaključio je Maras.

Istaknuo je kako očekuje da Davor Bernardić podupre ono što radi i govori.

"Nitko ne može ignorirati volju članica i članova SDP-a", odgovorio je Maras na pitanje kako će voditi zagrebački SDP u čijim tijelima dominiraju članovi skloni Bernardiću.

Maras je kampanju gradio na kritici klijentelizma u SDP-u.

Pravo glasa je imalo oko 2.500 članova zagrebačkog SDP-a, a danas je drugom krugu izbora pristupilo nešto manje nego prošle nedjelje, njih 1628, odnosno, 66,23 posto. 

U Varaždinskoj županiji moguće ponavljanje

Nova predsjednica varaždinskog županijskog SDP-a, prema neslužbenim rezultatima  unutarstranačkih izbora u nedjelju, je Barbara Antolić Vupora, no njezin protukandidat Dubravko Bilić izjavio je večeras da su se na nekim biralištima događale manipulacije i da će zatražiti ponavljanje izbora u nekoliko stranačkih organizacija.

Iako iz izbornog povjerenstva SDP-a Varaždinske županije još nije stigla službena potvrda Antolić Vupora izjavila je novinarima da je ona dobila 306 glasova a njen protukandidat Dubravko Bilić 290 glasova.

 Antolić Vupora rekla je, uz ostalo, da treba posložiti stvari unutar SDP-a te najavila da će to učiniti na razini Varaždinske županije. Za rejting stranke kaže kako je sigurna da će se poboljšati.  Antolić Vupora u  kampanji je slovila za Bernardićevog kandidata.

Njen protukandidat Bilić je, pak, još prije objave rezultata najavio žalbu. 'Utakmica nije bila fer i još nije gotova', kazao je Bilić, dodavši da su se od ranog jutra događale  manipulacije - od preranog otvaranja biračkih mjesta, do toga da su prije početka izbora listići već bili unutra. Rekao je da je uputio prigovor Županijskoj izbornoj komisiji i da će zatražiti ponavljanje izbora u nekoliko stranačkih organizacija.

 "Očekujem da Županijska izborna komisija poništi izbore na određenim biralištima i da se za tjedan ili dva tjedna održe novi izbori, ali u poštenom ozračju", zaključio je Bilić. Dosadašnji predsjednik SDP-a Varaždinske županije i saborski zastupnik Mario Habek izjavio je također da je bilo neregularnosti.

Mladen Kešer, prema večerašnjim neslužbenim rezultatima, pobjednik je SDP-ovih izbor u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Za predsjednika sisačko-moslavačke županijske organizacije SDP-a članovi su izabrali Nikolu Domitrovića, kojega unutarstranački kuloari svrstavaju među kandidate predsjednika stranke Bernardića.

Na čelo Dubrovačko-neretvanskog SDP-a došao je Krešimir Kuran, vijećnik u tamošnjoj Županijskoj skupštini kojega se također smatra bliskim šefu stranke.

Rezultati do sada održanih županijskih izbora pokazuju da kandidati koje se uvrštava među 'Bernardićeve ljude' za sada imaju prednost na terenu, dok oni pobjednici SDP-ovih lokalnih izbora koje se percipira kao unutarstranačka opozicija uglavnom dolaze iz saborskog Kluba zastupnika poput Gordana Marasa (Grad Zagreb), Siniše Hajdaša Dončića (Krapinsko-zagorska), Mihaela Zmajlovića (Zagrebačka), Domagoja Hajdukovića (Osječko-baranjska) te Joška Šupe (Šibensko-kninska).

SDP-ovci Virovitičko-podravske županije svoje čelništvo birat će 24. lipnja dok će članstvo Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske, Karlovačke županije i Vukovarsko-srijemske županije na izbore 30 lipnja.

Odluka o izborima za Splitsko-dalmatinsku županiju još nije donesena, a,  najavljeno je, bit će poznata nakon današnjih kotarskih i izbora za mjesne odbore u Splitu.

S obzirom da je središnjica SDP-a raspustila Županijsku organizaciju Požeško-slavonske županije zbog međusobnih sukoba i odljeva dijela članstva, tamošnji izbori su otkazani.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a