Obavijesti

News

Komentari 54

Milanović: U BiH nisam došao kao mentor i skupljati glasove

Milanović: U BiH nisam došao kao mentor i skupljati glasove
12

Na kraćem sastanku Milanović i Bevanda razgovarali o najmanje 20 otvorenih pitanja koja nisu riješena proteklih 15 godina, a od velikog su značaja za obje zemlje

VIDEO

Pripadnici Oružanih snaga BiH teškom mukom od vjetra su sačuvali crveni tepih ispred zgrade Sabora BiH kojim je u ponedjeljak ujutro u prvoj bilateralnoj posjeti stranoj zemlji prošetao hrvatski premijer Zoran Milanović. Njega je pred Saborom dočekao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda koji je na tu funkciju došao iz HDZ-a 1990. 

Nakon kraćeg sastanka, Milanović i Bevanda novinare su izvijestili kako su razgovarali o najmanje 20 otvorenih pitanja koja nisu riješena proteklih 15 godina, a od velikog su značaja za obje zemlje.

- Tema što će biti nakon izlaska Hrvatske iz CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini poslije ulaska u EU jedna je od najbitnijih, otvorena je i o njoj će se dosta razgovarati poslije. Danas sam došao ovdje sa uskim krugom suradnika, nije da su drugi ministri imali preča posla, ali bilo bi pretenciozno da sam došao sa jednom takvom delegacijom prvi put, oni će dolaziti kasnije - kazao je Milanović. 

Na novinarski upit da li će tijekom dvodnevnog posjeta BiH sa predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora razgovarati o rekonstrukciji Vlade Federacije BiH iz koje su izostavljena dva HDZ-a za koje je glasalo 90 posto hrvatskih glasača u BiH, Milanović je odgovorio konkretno:

- Neću. Ne dolazim ovdje kao mentor i mislim da je BiH imala previše mentora proteklih godina. Dolazim razgovarati, jer imamo mnogo otvorenih pitanja koja se mogu riješiti samo otvorenim razgovorima. Proteklih godina je toliko malo otvorenih pitanja riješeno, da ih se ne mogu ni sjetiti - kazao je Milanović spomenuvši samo neka od pitanja kao što su rafinerija Brod koja je u BiH ali zagađuje Hrvatski teritorij, granični prijelazi preko kojih će se nakon ulaska Hrvatske u EU razmjenjivati roba, Južni koridor koji bi povezao Dubrovačku županiju sa ostatkom Hrvatske i status Luke Ploče. 

Kazao je kako su mu geste predsjednika Ive Josipović uvelike olakšale dolazak u BiH. Dodao je kako su Hrvati u BiH za Hrvatsku i dalje važni, ali kako on u BiH ne dolazi po glasove niti kao mentor, te da ih vidi kao sponu BiH sa EU.

- Hrvatska je napredovala proteklih godina u razinama EU, BiH je napredovala malo ili stagnirala. Hrvatska može od toga imati kratkoročne koristi, ali ako BiH brzo ne uđe u EU, ni Hrvatska ne može puno napredovati u lošem okruženju - kazao je Milanović.

Bevanda je naglasio važnost Milanovićevog posjeta i regionalne suradnje, te je kazao kako će biti zadovoljan ukoliko se u njegovom i Milanovićevom mandatu riješi bar 40 posto otvorenih pitanja:

- Obojica smo tek izabrani na funkcije i nemamo potrebu da ih koristimo za dobivanje glasova ili bilo kakvu politiku. Bitno je da se razgovara i usuglasili smo se da se tokom naše suradnje nećemo vraćati u prošlost, već govoriti isključivo o budućnosti i rješenjima nagomilanih problema i otvorenih pitanja - kazao je Bevanda. 

Nakon posjeta Sarajevu, Milanović će posjetiti Vitez, Široki Brijeg te Mostar. 

Lagumdžija nije došao na ručak s Milanovićem

Milanović nije želio posebice komentirati medijske tvrdnje kako je došlo do "zahlađenja odnosa" između njega i predsjednika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatka Lagumdžije zbog Milanovićeva najavljenog susreta s čelnicima HDZ BiH i HDZ 1990. u Mostaru.

Lagumdžija i predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić trebali su sudjelovati na službenom ručku u Sarajevu koji je priređen u Milanovićevu čast, no oni se ondje nisu pojavili.

"Primjetio sam da gospode nije bilo i to je sve. Kada dođu u Zagreb primit ću ih ako budem u Zagrebu", bio je Milanovićev komentar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fic je kritično!'
NAPADAČ UHIĆEN

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fic je kritično!'

Kako javljaju slovački mediji, upucan je nakon izlaska sa sjednice Vlade. Navodno je upucan s više hitaca u prsa i trbuh, napadač je uhićen...
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192