Obavijesti

News

Komentari 1

Prvi u Hrvatskoj: Pravimo i prodajemo ekološke igračke

Prvi u Hrvatskoj: Pravimo i prodajemo ekološke igračke
17

Sami izrade sve što požele: Osnovci iz Zagorja imaju poduzetnički inkubator. Sve što izrade prodaju, a zarađeni novac ulažu u inovacije. I zato obožavaju ići u školu

VIDEO

Kad bi mogli, pola školskog dana bismo zamijenili s ovim jer ovo ima smisla, puni entuzijazma, volje, veselja i predanosti radu govore nam učenici Osnovne škole “Stjepana Radića” iz Brestovca Orehovičkog.

Od 2014. imaju Učeničku zadrugu Zviranjek, a sredinom veljače kao prva osnovna škola u Hrvatskoj, ali i prva u jugoistočnoj Europi, ušli su u projekt “Poduzetničko gnijezdo”, projekt SEECEL-a Ministarstva poduzetništva i obrta. Riječ je o međunarodnom projektu poticanja poduzetništva kod učenika osnovnih škola.Osnovnoškolci iz Zagorja tako imaju pravi mali poduzetnički projekt: informatički praktikum, teorijsku nastavu o poduzetništvu i čak tri proizvodne linije. Vlastitim rukama proizvode tačke, zagorski cug, majice, torbice, košare, koševe... Sve proizvode označuju QR kodom i prodaju. Od prodaje zasad ne zarade puno, ali sav novac reinvestiraju za nove proizvode i inovacije. Kupac, naravno, za svaki kupljeni proizvod dobije i račun.

- Šivam platno za torbice i njih najviše volim izrađivati. Sretna sam u školi za ovom šivaćom mašinom – odušeljena je programom Tihana Tovernić, učenica 5. razreda.

Nakon što skroje i sašiju majice ili torbice, na red dolazi sitotisak. 

Za njega su zadužene učenice 8. razreda Ena Kolarić, Marta Šenjug, Petra Valjak, Vedrana Jakuš – Mejarec i Ivona Belošević.
- U vrijeme izljeva mozgova moramo razmišljati o budućnosti. Želimo iskoristiti ono što imamo. Sve što radimo, uzimamo iz prirode. Imamo i vanjske suradnike. Primjerice, jedan deda nam daje drva za izradu vlakića. Svi si međusobno pomažemo i surađujemo, bez obzira na to tko radi na kojoj proizvodnoj liniji. I sve to učimo kako bismo jednog dana bili poduzetnici – mudro zbori osmašica Petra Valjak.

Upravo je zagorski cug zaštitni znak njihove proizvodne linije. S obzirom na to da su u Zagorju već poznate drvene igračkice konja, namještaja ili klopoteca, ravnatelj škole Zdenko Kobeščak rekao je kako su htjeli raditi nešto drugo i odlučili su se za već zaboravljeni zagorski cug. Osim što je divan suvenir, on je i didaktička igračkica.

- Kaj se nišče ne spomni kak su se Zagorci pelali s tim cugom? Pa na krovu, zna se. Je, v Zagorju ni tunelof. U ta vremena, a i puno kasnije, znali smo negdi z brega videti zagorski cug. Zvali smo ga gusjenica jer se svijal ko pruga. Uvek je imel puno više od dva vagona. Otkad je zgubil dim, bilo ga je teže videti, a danas... To kaj danas ide po štrekama, to ni ni cug ni vlak, kajti to niš ne vleče – podučio nas je na kajkavskom Karlo Drempetić.
I on je učenik 8. razreda i izrađuje vlakiće.

- Koristimo samo ekološke boje, a za zagorski cug koristimo samo plavu, crvenu, žutu i zelenu boju. Nekad su Zagorci s cugom hodali na posel u Zagreb, a naše bake su vozile sir i vrhnje na prodaju. I zato zagorski cug mora opstati, makar samo u našim igračkama – pametno zbori Karlo.

Učenicima je partner u “Poduzetničkom gnijezdu” i Hrvatska gospodarska komora. Od njih su dobili dva mala stroja koji zamjenjuju klasičan luk i pilicu. Na tim strojevima režu drvo i izrađuju različite ukrase. I ekološki su osviješteni. Iskorištavaju plastične boce, režu ih na trakice i od njih pletu košare.

- Kostur košare najčešće je od trske i bambusa, a mi radimo tri vrste pletenja. Nekad su se te košare koristile za nošenje slame, danas su lijep ukras za kuću – kaže osmašica Maja Čmarec.

Neki su učenici za poduzetničjke radionice zainteresirani više, neki manje. Svakog se prati i vidi koji dio ga najviše privlači pa ih učitelji dodatno potiču. Vidljivo je koliko uživaju u takvoj nastavi i s kolikim žarom proizvode.

- Bitno je od najmanjih nogu učiti o poduzetništvu i učenike usmjeravati. Gledamo da učenik ima barem jedan ugodan sat u školskom danu i to je veliki uspjeh. Nije baš popularno reći, ali većina nastave danas svodi se na bubanje bespotrebnih stvari. Ovo je praktično, potiče učenike na razmišljanje, na kreativnost. Kroz našu zadrugu i sad ‘Poduzetničko gnijezdo’ vidimo kako razmišljaju o praktičnom znanju i svojoj budućnosti, čime će se baviti, od čega će živjeti... – ponosan je na rad škole i na svoje učenike ravnatelj Kobeščak.

- Želimo da svaki učenik bude zadovoljan, da svaki roditelj s veseljem upisuje dijete u našu školu – dodaje ravnatelj.
Naglasio je i da su, otkako su počeli s praktičnim dijelom nastave, nestali i problemi s nekim učenicima. Kaže, međusobno se više poštuju, surađuju, druže, rade... Nemaju problema s nasiljem ili izostancima. Jednostavno više nemaju problematičnih učenika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi