Obavijesti

News

Komentari 0

Prvo zasjedanje EP-a održano je 1958., a prvi izbori 1979.

Prvo zasjedanje EP-a održano je 1958., a prvi izbori 1979.
1

Sjedište EP-a je u Strasbourgu. Tamo se održavaju redovne mjesečne plenarne sjednice. Prvi predsjednik Europskog parlamenta bio je Robert Schuman

VIDEO

Europski parlament je pod nazivom Skupština nastao 1958. godine, a sadašnji naziv nosi od 1962. godine. Na samom početku činila su ga 142 zastupnika, te je imao četiri službena jezika. Izravni izbor zastupnika u Europski parlament postoji od 1979. godine kada su održani prvi izbori. To je jedino tijelo na razini Europske unije za koje građani zastupnike biraju izravno, na temelju općeg biračkog prava, na izborima koji se održavaju svako pet godina. EP je predstavničko tijelo građana država članica EU. 

Prvi predsjednik Europskog parlamenta bio je Robert Schuman, državnik njemačko-francuskog podrijetla rođen u Luksemburgu. Iako su na početku sjedeća mjesta za zastupnike u Parlamentu bila raspoređena po nacionalnosti, nakon samo dva mjeseca raspoređeni su prema političkim sklonostima, na lijeve i desne. 

Sjedište EP-a je u Strasbourgu. Tamo se održavaju redovne mjesečne plenarne sjednice, dok se pripremne zakonodavne radnje, sjednice odbora Parlamenta i dodatne plenarne sjednice održavaju u Bruxellesu. Tajništvo je smješteno u Luksemburgu. 

Sjedište EP-a je u Strasbourgu. Tamo se održavaju redovne mjesečne plenarne sjednice

Nije propisan jedinstveni izborni sustav kojim se biraju članovi Europskog parlamenta, već svaka zemlja članica bira vlastiti sustav. Naravno, moraju se poštovati uvjeti koji su propisani Odlukom Vijeća Europske unije. Trenutni sastav Parlamenta izabran je 2009. godine, a broj zastupnika neke članice proporcionalan je broju stanovnika u ukupnom stanovništvu EU. Nakon ulaska Hrvatske u EU, zastupnicima EP-a priključit će se i 12 zastupnika iz Hrvatske koje će građani odabrati na izborima u travnju. Izabrani zastupnici udružuju se u klubove zastupnika, a tri su temelje funkcije koje obavlja Europski parlament. To su zakonodavna funkcija, demokratski nadzor nad drugim institucijama EU i utjecaj na proračunska sredstva Unije. Ako nije propisano drugačije, zastupnici odluke donose natpolovičnom većinom glasova prisutnih zastupnika.

Svi građani Europske unije imaju pravo pristupa Europskom parlamentu, koji svima koji to žele osigurava i pristup većini svojih dokumenata u elektroničkom obliku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.