Obavijesti

News

Komentari 0

Psi i ptičice bili su učitelji na jedan dan: Nismo igračke!

Psi i ptičice bili su učitelji na jedan dan: Nismo igračke!
3

U osnovnoj školi u zagrebačkom Središću učenike na nastavi građanskog odgoja posjetili su psi i treneri u okviru projekta ‘Ljubimci nisu igračke’. Učili su o pravima kućnih životinja

VIDEO

Neke škole u Zagrebu su dotrajale, u nekima nema mjesta za učenike, pa je nastava u dvije smjene, a OŠ “Antun Kovačić” u Španskom ima čak tri smjene. No osnovna škola u Središću nije na tom popisu. Stimuliraju svoje učenike, potiču ih da razmišljaju, a ujedno imaju građanski odgoj, na kojem su učili da ljubimac nije igračka.

Profesorica Nera Batina mentorirala je projekt, u kojem je simulirala slučaj psa Mede, koji je pratila cijela Hrvatska.

- Postoji zakon da pas ne smije stalno biti na lancu, no postoje vlasnici koji se toga ne pridržavaju. I za to su klinci zapeli, pa smo krenuli u tom smjeru - ispričala nam je profesorica Neda Batina.

Desetak učenika razmišljalo je o tome kako potaknuti vlasnike pasa da pokupe pseći izmet, pa su anketirali ostalu djecu u školi.

Najveća obrazovna konferencija u Hrvatskoj: Nakon korone mladi žele još bolje obrazovanje
Najveća obrazovna konferencija u Hrvatskoj: Nakon korone mladi žele još bolje obrazovanje

- Ideja je bilo svakakvih, od šaljivih ploča na kojima bi pisalo da psi podsjećaju vlasnike da pokupe izmet za njima. A jedan od učenika sjetio se kako bi mogli napraviti pametne kante sa senzorom. Kad bi ubacio izmet u kantu, vlasnik psa aplikacijom bi se povezao i dobio bon za veterinara ili možda za neki pet shop. Djeci ne nedostaje ideja - rekla je Batina, koja je organizirala projekt, te dodala kako će se potruditi realizirati projekt do kraja. Pa možda uskoro i vidimo šaljive natpise na zelenim površinama.

Nastavno na aktivnosti, pozvala je Antuna Ponoša, koji vodi TV emisiju o životinjama na HRT-u, veterinare, ali i trenere pasa koji su došli u školu sa svojim ljubimcima i snimili epizodu emisije “Kućni ljubimci”.

- Objasnili su nam kako se prilazi psu. I iznenadili smo se da se psu ne prilazi na način koji većina nas već zna nego s bočne strane - rekla je Batina. U školi su svoj edukativni program "Budi pametna njuška" tom prilikom predstavili i članovi Kinološke udruge Zaprešić sa svojim psima, a predstavili su i letke s ilustracijama o pravilnom odnosu prema psima, kreirane u suradnji s britanskom udrugom Dogs Trust.

Nedavno je osnovna škola u Središću proslavila drugi rođendan u novoj zgradi, koja je napravljena po najsuvremenijim standardima. U predvorju je klavir, koji učenici sviraju, imaju šarene vreće za sjedenje, modernu kuhinju... Svaka učionica ima balkon, a ravnateljici učenici često potrče u zagrljaj.

- Trenutno imamo djecu iz OŠ Jure Kaštelana sa Savice u gostima, dok se njihova škola ne sagradi, pa nas je više - priča nam ravnateljica Violeta Vragotuk, koja posebno ističe i rad grupe za darovitu djecu, koju dodatno potiču da se razvijaju.

- Osvojili smo i nagradu jednog trgovačkog centra, pa svaki utorak dobivamo 75 kila voća i povrća koje ne prodaju. Ako ne iskoristimo sve na vrijeme, učenici ostatak u sklopu školske zadruge kisele - priča nam ravnateljica i dodaje kako imaju razne radionice, tj. izvannastavne aktivnosti, poput karatea, juda, likovnog i glazbenog tipa. Djeci je i vikendom dostupna školska dvorana.

Osnovna škola u Mađarskoj je postala utočište izbjeglicama
Osnovna škola u Mađarskoj je postala utočište izbjeglicama
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk