Obavijesti

News

Komentari 61

Ptičji izmet joj pao u oko pa je dobila virus Zapadnog Nila

Ptičji izmet joj pao u oko pa je dobila virus Zapadnog Nila
3

Sekret ptice pao joj je na oko i nema sumnje da da se virusom zapadnog Nila zarazila preko sluznice oka, rekla je voditeljica Službe epidemiologije iz Sl. Broda

VIDEO

Na Odjelu za zarazne i infektivne bolesti Opće bolnice "Dr.Josip Benčević" u Slavonskom Brodu registrirali su prvi tzv. autohtoni slučaj oboljenja od virusa zapadnog Nila, a kojega, za razliku od pet dosadašnjih na području Slavonije, nije uzrok i posljedica uboda nijedne vrste komaraca koji taj virus inače prenose sa ptice na ljude.

- Pacijentica (60), iz šire okolice Slav. Broda, je, naime, zaražena izmetom i izlučevinama riječnog galeba dok je boravila u prirodi, na području Brodsko-posavske županije, po svemu sudeći polovicom kolovoza. Sekret ptice pao joj je na oko i nema sumnje da se virusom zapadnog Nila zarazila preko sluznice oka. Indicije da se doista radi o navedenoj vrsti oboljenja potvrdio nam je danas službeno Hrvatski zavod za javno zdravstvo - rekla je na tiskovnoj konferenciji u pondjeljak navečer doc. dr. Marica Miletić Medved, voditeljica Službe epidemiologije županijskog Zavoda za javno zdravstvo. 

Pacijentica je od virusa zapadnog Nila, kako je dosadašnjim laboratorijskim i kliničkim anamnezama potvrđeno, oboljela 29. kolovoza, u bolnicu je primljena sa početnim simptomima vrućice, potom su uslijedile neurološke bolesti poput ukočenosti lica i lijeve ruke. Leži na Odjelu za zarazne i infektivne bolesti brodske Opće bolnice i život joj nije ugrožen.

- Kako žena izričito tvrdi da jako dobro zna da je nijedan komarac polovicom kolovoza nije ubo jer je za velikih kolovoških vrućina bila stalno u stanu, velika je vjerojatnost da je upravo izmet i izlučevina ptice koji joj je pao na lice izvor zaraze virusom. Konačnu potvrdu očekujemo, kao i u ranijem tzv. importiranom slučaju oboljenja 67-godišnjeg pacijenta, iz laboratorija u  Italiji - rekla je doc.dr. Marica Miletić-Medved. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...