Obavijesti

News

Komentari 41

Pucaju cijevi po gradu: 'Sve češće smo bez grijanja po zimi'

Pucaju cijevi po gradu: 'Sve češće smo bez grijanja po zimi'

Na Jarunu i Trešnjevci pukle su ponovno vrelovodne cijevi. U stanu je minus, kažu mještani...

VIDEO

Svako malo ostanemo bez vode ili grijanja. Ovo se prečesto događa. Imam dvoje djece, osmogodišnjaka i bebicu od četiri mjeseca. S malom bebom nije nimalo ugodno biti na hladnoći. Dijete treba presvući svako malo, a u stanu mi je minus.

Ispričala nam je to stanovnica Malešnice, koja se jutros probudila u hladnom stanu. Zapadni dio Zagreba ostao je bez grijanja i tople vode. Jedna cijev vrelovoda je pukla u Lošinjskoj ulici na Trešnjevci, a druga u Ulici Hrvoja Macanovića na Jarunu. Isporuka toplinske energije je stala za cijeli zapadni dio grada.

- Ujutro sam se rano probudila za posao i prvo sam shvatila da su radijatori hladni, a onda da nema ni tople vode. To nije nimalo ugodno. Treba spremiti djecu za školu i sebe za posao, a nemamo vode za tuširanje. Nadam se da će se problem ubrzo riješiti, a isto tako se nadam da se ovo neće ponavljati. Nažalost, mi smo žrtve loše i zastarjele infrastrukture. Previše se novca ulaže i pažnje posvećuje fontanama, lampicama i kućicama, a premalo na ono što je zapravo važno - ispričala je Irena Jeričević, majka dvoje djece i dugogodišnja stanovnica Španskog, koja upozorava da su ovakvi problemi prečesti.

Loša infrastruktura

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U zadnja tri mjeseca u Zagrebu su cijevi pukle sedam puta. Zagrebačka infrastruktura je zastarjela i slabo održavana, i to je glavni razlog ovakvih puknuća. Trešnjevka i Jarun su kvartovi u kojima su se najčešće događala puknuća cijevi.

- Trešnjevka je bila izuzetno interesantna za gradnju. Na postojećoj infrastrukturi su građene nove zgrade. Sve to je dodatno opterećenje. Pokojnoga gradonačelnika ovaj problem nije interesirao jer to nisu bile pokazne vježbe. Infrastruktura je nešto što se ne vidi, bolje je dičiti se prekrasnim fontanama. Nova gradska vlast se ovom pričom mora ozbiljno pozabaviti - rekla je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

HEP kaže da je do puknuća došlo zbog starosti vrelovodne mreže i korozije uzrokovane izlijevanjem oborinskih voda pomiješanih sa sredstvima kojima se zimi tretiraju kolnici.

’Treba puno ulagati’

- Bit će potrebno puno godina i puno ciljanog ulaganja da bismo došli na razinu infrastrukture kao što je u zapadnoj Europi. To znači da će se građani, nažalost, još puno puta susretati s ovakvim situacijama. To građani već znaju, pogotovo oni u zapadnom dijelu grada i građani Novog Zagreba, gdje su ovakve situacije česte - kaže nam neovisni gradski zastupnik Renato Petek, koji je godinama proučavao upravo pitanje vode i opskrbe u gradu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)