Obavijesti

News

Komentari 0

Puljak: Povijesnu jezgru Splita treba zaštititi, trebamo balans

Puljak: Povijesnu jezgru Splita treba zaštititi, trebamo balans

Grad je u samo nekoliko mjeseci riješio sve konkretno na istočnoj obali i u Hrvojevoj ulici, jer je tamo imao ingerencije, dok u ovom slučaju problem treba riješiti Ministarstvo kulture i medija, te konzervatori, ističe Puljak

VIDEO

Povijesna jezgra Splita jedan je od najvažnijih identiteta grada i treba je zaštititi pod svaku cijenu, u njoj treba postići balans između turizma i života građana i ne smije se pretvoriti u monokulturu kao što sada imamo brzu hranu i disko na otvorenom, poručio je gradonačelnik Ivica Puljak.

Gradonačelnik je u nedjelju sazvao konferenciju za novinare u Marmontovoj ulici na temu uloge Grada i Ministarstva kulture u zaštiti stare gradske jezgre te ustvrdio kako takvo stanje u gradu ne može spriječiti Grad nego konzervatori i konzervatorska inspekcija te je pozvao ministricu kulture i glavnog konzervatorskog inspektora da počnu raditi svoj posao, koji je definiran u zakonu, a ako to ne žele - neka te ingerencije prepuste gradskoj vlasti.

Grad je u samo nekoliko mjeseci riješio sve konkretno na istočnoj obali i u Hrvojevoj ulici, jer je tamo imao ingerencije, dok u ovom slučaju problem treba riješiti Ministarstvo kulture i medija, te konzervatori, istaknuo je Puljak.

- S ovog mjesta pozivam ministricu Koržinek i glavnog konzervatorskog inspektora Koržineka da počnu raditi svoj posao koji je definiran u zakonu, a ako to ne žele - neka te ingerencije prepuste nama i mi ćemo te stvari urediti odmah. Ako konzervatori ne žele popustiti pred nekim drugim interesima za staru gradsku jezgru neka te ingerencije odmah sada prepuste nama - izjavio je gradonačelnik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodao je da je Grad u završnoj fazi donošenja plana o upravljanju starom gradskom jezgrom kojim će se definirati okviri i načini kojim bi se ona trebala štititi.

Helidrom KBC-a Split spasio je 9000 života u svojih 30 godina
Helidrom KBC-a Split spasio je 9000 života u svojih 30 godina

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević rekao je da legislativa postoji, odnosno članci zakona koji su stvoreni da bi spriječili takve procese u staroj gradskoj jezgri, ali, kaže, "ono što ne postoji je volja da se problem riješi".

Nastavio je da nema mjesta za različita tumačenja jer je zakon jasan i svih poziva da pročitaju članak 65. Zakona o zaštiti očuvanja kulturnih dobara koji jasno kaže da se ništa u povijesnoj jezgri ne može prenamijeniti što se tiče djelatnosti bez njihovog odobrenja.

- Ovdje lijevo od nas imamo noćni klub koji radi već tri godine i koji nema odobrenje konzervatora za tu djelatnost. Stotinjak metara iza nas traju radovi prenamjene još jednog poslovnog prostora koji je do sada bio trgovina tekstilom, a polako se naziru obrisi da bi trebao biti novi noćni klub. Pozivam konzervatore i konzervatorsku inspekciju da se javno očituju jesu li dali odobrenje za još jednu prenamjenu, a ako nisu, kada misle postupiti u skladu sa svojim ovlastima - rekao je Ivošević.

Ministrica Obuljen Koržinek ne prihvaća razrješenja intendanata u Splitu i Rijeci
Ministrica Obuljen Koržinek ne prihvaća razrješenja intendanata u Splitu i Rijeci

Osvrnuo se i na prozivanje da Grad još nije donio komunalni red rekavši kako se on donosi na temelju Zakona o komunalnom gospodarstvu i uređuje naselje, fasade, ulice i ostalo, a ne definira djelatnost u poslovnim prostorima. Smatra da će nakon što donesu Odluku o komunalnom redu neke probleme sitnijeg tipa riješiti, a kada donesu Odluku o javnom redu i miru, bit će ispomoć policiji u uvođenju javnog reda i mira.

Ivošević je rekao i da će vrlo rado preuzeti posao konzervatora i njihove inspekcije onoga trenutka kada promijene članak 65. i kažu da je umjesto odobrenja konzervatora u Splitu za prenamjenu djelatnosti u staroj gradskoj jezgri potrebno odobrenje grada Splita jer oni se jedva čekaju "uhvatiti" posla.

Splitski festival mediteranske kuhinje okupio je više od 40 chefova iz deset zemalja
Splitski festival mediteranske kuhinje okupio je više od 40 chefova iz deset zemalja

- Zakon trenutno kaže da Koržinek u Zagrebu i Bužančić u Splitu jednostavno moraju početi raditi svoj posao, a do tada mi samo možemo stajati, gledati i plakati nad onim što se događa u našoj staroj gradskoj jezgri - ustvrdio je Ivošević.

Na pitanja novinara Puljak je rekao da u Gradu postoji dosta poslovnih prostora koji su prenamijenjeni iako za to nisu imali odobrenje, te da to mogu ako žele regulirati konzervatori.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba
HRVATSKI SPECIJALAC - NARKOBOSS?!

Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba

Plus+ Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu je u predmetu Petar Ćosić i ostali odbilo prijedlog obrane pa su svi podaci pribavljeni s "kriptirane" Sky aplikacije zakonit dokaz na sudu